Retail&Agrobusiness

Preţurile alimentelor proaspete au explodat în Europa

Preţurile alimentelor proaspete au explodat în Europa

Autor: Catalina Apostoiu

07.05.2020, 00:05 1518

Consumatorii din mai multe ţări europene se confruntă cu o creştere a preţurilor produselor proaspete la raft, scrie Le Figaro. Cauza: restricţiile impuse în contextul pandemiei la nivelul continentului, restricţii care complică producţia, înce­tinesc aprovizionarea şi generează o creştere a cererii.

În Germania, preţul produselor proaspete a crescut cu aproape 10% în aprilie în termeni anuali. Legumele au înregistrat cele mai mari creşteri de preţ, de aproape 30%. În Franţa, asociaţia Que Choisir anunţă o majorare cu 9% a preţurilor fructelor şi legumelor în medie de la introducerea restricţiilor la mijlocul lunii martie. În Polonia, unde agri­cul­torii se confruntă şi cu o secetă gravă, preţul merelor s-a dublat într-un an.

„Preţurile cresc zilnic“, confirmă Grazyna, o pensionară din Polonia, alegând un cotlet de porc dintr-un supermarket din Varşovia. Creşterea se explică în principal prin închiderea graniţelor, care împiedică sosirea unei mâini de lucru sezoniere suficiente pentru recoltă în ţările producătoare şi sporeşte dificultăţile de aprovizionare la nivel internaţional.

De teama unui deficit de forţă de muncă, cultivatorii şi guvernele din întreaga lume închiriază avioane şi atrag studenţi, chelneri şi chiar prizonieri, potrivit Bloomberg. A lăsa recoltele pe câmp să putrezească ar ameninţa şi mai mult lanţul global de aprovizionare. ONU este îngrijorată că ali­mente de la căpşune la piersici ar putea rămâne nerecoltate.

Deocamdată, situaţia nu este foarte gravă în Europa, dar problemele ar putea apărea în momentul începerii sezonului de recoltă pentru mai multe culturi în următoarele luni.

Revenind la preţurile produselor proaspete, acestea sunt trase în sus şi de o creştere a cererii globale în condiţiile în care închiderea restaurantelor, cafenelelor şi cantinelor îi obligă pe europeni să-şi gătească singuri, potrivit Le Figaro.

În plus, fructe ca portocalele şi lămâile sunt la mare căutare graşie conţinutului ridicat de vitamin C care ajută la dezvoltarea sistemului imunitar.

În unele ţări, însă, producătorii şi distribuitorii au suportat în mare parte creşterea costurilor pentru a evita o majorare a preţurilor pentru consumatori. Este cazul Spaniei, dar şi al Marii Britanii, unde nu există deocamdată „o creştere semnificativă a preţurilor“, potrivit British Retail Consortium.

În alte ţări europene, autorităţile şi organizaţiile profesionale fac apel la patriotismul culinar al cetăşenilor lor pentru a-i ajuta pe agricultori să facă faţă costurilor în creptere. În Polonia, de exemplu, ministrul agriculturii Jan Krzysztof Ardannowski şi-a încurajat concetăţenii să consume produse locale pentru a susţine producătorii ţării.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO