Retail&Agrobusiness

Producătorul de panificaţie Boromir din Vâlcea şi-a majorat cu 10% exporturile în 2018

Antreprenori locali

Constantin Boromiz, fondator al grupului Boromir
Desen de Romeo Răileanu

Constantin Boromiz, fondator al grupului Boromir Desen de Romeo Răileanu

Autor: Mădălina Dediu Panaete

17.05.2019, 16:25 934

Boromir Ind, cea mai mare com­panie din grupul cu acelaşi nume con­trolat de antreprenori locali, a realizat anul trecut exporturi de peste 14 milioa­ne de lei (3 milioane de euro), în creş­tere cu 10% faţă de nivelul înregistrat în anul an­terior, arată datele transmise de companie pentru anuarul Cei mai mari jucători din economie 2019, realizat de ZF.

Astfel, exporturile reprezintă circa 5% din vânzările raportate de compania românească anul trecut.

Reprezentanţii companiei nu au dat detalii despre ţările de export.

Pentru 2019, compania şi-a bugetat o creştere de 10% faţă de nivelul expor­turilor din 2018.

Boromir Ind a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 267,7 mi­lioane de lei, mai mare cu 5% faţă de anul precedent.

Boromir Ind Râmnicu Vâlcea este cea mai mare companie din gru­pul Boromir, din care mai fac parte Boromir Prod din Buzău (lista­tă până la începutul aces­tui an la BVB), Moa­ra Cibin din Sibiu (sim­­bol bursier MOIB) şi Amylon Sibiu (AMY).  Afacerea Bo­ro­mir a fost înfi­in­ţa­tă în 1994 de Con­stantin Boromiz, prietenul său Mircea Ureche, fratele său Gheorghe Boromiz şi de cumnatul George Frîntu.

Constantin Boromiz povestea în urmă cu mai mulţi ani că R-ul de la final vine de la România, „Boro“ de la numele lui de familie, iar „mi“, de la începutul prenumelui prietenului său Mircea, fondator al afacerii. În prezent, Boromir este cea mai mare afacere românească din sectorul de morări şi panificaţie. Astăzi, portofoliul cuprinde cozonaci, croissante, dar şi covrigi, dar şi făină şi diverse ingrediente pentru gătit. Boromir Ind şi-a propus în acest an să ajungă la o cifră de afaceri de 290 de milioane de lei (62 mil. euro), plus 8%.

Compania şi-a bugetat în 2019 un profit net de 11 milioane de lei, faţă de 6 milioane de lei în anul anterior. Boromir Ind are peste 800 de angajaţi. Printre cei mai mari jucători de pe piaţa de panificaţie se află nume precum Vel Pitar, Dobrogea Grup sau Sam Mills. Sectorul de morărit şi panificaţie, unde activează peste 6.000 de companii, ajunge anual la circa 10 miliarde de lei (peste 2 mld. euro), fiind una dintre cele mai importante categorii din industria alimentară, o piaţă de circa 10 miliarde de euro anual, conform calculelor ZF făcute pe baza datelor de pe mfinante.ro.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO