Retail&Agrobusiness

Chiar este productivitatea scăzută o cauză a salariilor mici din România? Fiecare salariat din comerţul modern e cu 50% mai productiv ca acum cinci ani. Salariul mediu net lunar al unui angajat din comerţ e de 3.397 de lei, cu circa 15% sub media pe economie

Chiar este productivitatea scăzută o cauză a...

Autor: Cristina Roşca

09.11.2022, 00:07 956

Fiecare angajat al supermarke­turilor şi hipermarketurilor din România vinde de 900.000 de lei pe an, în medie, cu aproape 50% mai mult faţă de acum cinci ani, arată o analiză ZF pe baza datelor publice la Ministerul de Finanţe.

Productivitatea, calculată de ZF ca cifră de afaceri per salariat, a crescut în cazul fiecăruia dintre cei zece jucători din comerţul modern, ritmul variind între 5 şi 91%. Mai exact, vânzările au crescut mai repede decât numărul de angajaţi. Sau, cum e cazul Cora, au scăzut mai lent decât numărul de salariaţi.

De multe ori, executivii şi economiştii afirmă că salariile mici din România, în general, indiferent de domeniu, sunt mult sub media europeană din cauza productivităţii reduse. În comerţ, cifrele infirmă această teorie.

Universul de magazine moderne s-a dublat în perioada 2016-2021, dar numărul de salariaţi a crescut cu doar 17%, marile lanţuri eficientizând puternic businessurile din România. Astfel, productivitatea salariaţilor a crescut puternic.

Chiar şi aşa, salariul mediu net lunar al unui angajat din comerţ e de 3.397 de lei în august 2022, cu circa 15% sub media naţională. În cinci ani, decalajul s-a chiar adâncit, în decembrie 2016 salariul mediu net pe economie fiind 2.354 de lei, faţă de 2.091 de lei câştigul în comerţ. Nu există date defalcate în comerţ, pe segmente, însă cifrele sunt relevante la nivel de întreg sectorul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO