Retail&Agrobusiness

Radu Ciocoiu, Director Executiv Corporate Banking, Raiffeisen Bank: Preocuparea pentru mediu oferă fermierilor un avantaj competitiv. Legat de finanţare, banca cu care lucrezi trebuie să aibă cunoştinţe în domeniul în care ai nevoie

ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?

Radu Ciocoiu, Director Executiv Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank

Radu Ciocoiu, Director Executiv Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.05.2022, 12:41 95

Radu Ciocoiu, Director Executiv Corporate Banking în cadrul Raiffeisen Bank, este de părere că jucătorii activi în sectorul agricol care vor „avea grijă” de mediul înconjurător şi vor investi în sustenabilitate şi energie verde, vor avea şi un avantaj competitiv pe piaţă, în faţa concurenţei.

„Cred că fermele şi fermierii trebuie să vadă ca un aspect obligatoriu preocuparea pentru mediu, pentru că asta îi ajută să obţină şi un avantaj competitiv. Spre exemplu, eficienţa energetică în capacităţi de producţie sau în procesare; tehnologiile de selecţie genetică în zona de creştere a animalelor; sistemele de senzori care să proceseze date - sunt câteva iniţiative la nivel mondial care pot ajuta fermierii şi multe sunt şi în România”, a spus Radu Ciocoiu în cadrul videoconferinţei ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?, organizată de ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

El a adăugat că fermierii care vor să atragă finanţare de la bancă trebuie să discute cu jucători financiari -bancari care cunosc domeniul.

„E important ca banca cu care lucrezi să aibă cunoştinţe în domeniul în care ai nevoie, să aibă expertiză. Noi avem expertiză pe care o putem oferi companiilor din România. Oportunitatea momentului constă în simbioza între principiile sustenabilităţii şi practicile din agricultura din România şi ar putea să fie un vector al descătuşării potenţialului semnificativ al sectorului agricol, inclusiv al creşterii intermedierii financiare.”

Alte declaraţii

În acest mediu volatile se conturează o oportunitate a orientării spre abordarea sustenabilă. La nivel mondial, agricultura e responsabilă de circa 20% din emisiile de gaze cu efect de seră. Dacă nu ne concentrăm pe diminuarea gazelor cu efect de seră acest nivel o să crească.

Analiză McKenzie – investiţiile în reducerea gazelor cu efect de seră vor fi de 20 de trilioane de dolari – din care agricultura ar avea nevoie de 400 – 600 de miliarde de dolari pe an, doar în investiţii care să vizeze componenta de mediu. Deci, la nivel mondial discutăm de o concetrare de capital fără precedent care adresează sustenabilitatea agriculturii.

În ultimii ani sectorul bancar a crescut semnificativ sumele alocate sectorului agricol. Lucrurile pot fi îmbunătăţite în continuare (pentru că avem spaţiu pentru a contribui), iar evoluţia agriculturii ajută ca intermedierea financiară să se poată face într-un cadrul reglementat. A crescut expunerea în ultimii ani, au apărut şi producători industriali şi businessuri în agricultură.

A crescut expunerea în ultimii ani, au apărut şi producători industriali şi businessuri în agricultură.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO