Retail&Agrobusiness

Raluca Nicolescu, director IMM Raiffeisen Bank: Energia regenerabilă poate reduce rapid amprenta de carbon şi costurile fermierilor. Noi avem o platformă de finanţare şi educaţie în acest sens

ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?

Raluca Nicolescu, director IMM în cadrul Raiffeisen Bank

Raluca Nicolescu, director IMM în cadrul Raiffeisen Bank

Autor: Alexandra Cepăreanu

05.05.2022, 12:28 98

Raluca Nicolescu, director IMM în cadrul Raiffeisen Bank, consideră că energia regenerabilă poate reduce rapid amprenta de carbon şi costurile fermierilor, iar sistemul financiar joacă un rol important în tranziţia agriculturii spre sustenabilitate.

„ Energia regenerabilă poate fi o iniţiativă care poate să aducă destul de repede şi reducerea amprentei de carbon şi să reducă costurile fermierilor. Noi avem o platformă şi educaţionlaă şi de finanţare. Sunt programe făcute de statul român sau programe ale băncilor şi sunt dedicate trecerii către agricultura sustenabilă. Sunt şi credite verzi sau creditele programelor guvernamentale. Sistemul financiar joacă un rol important în această tranziţie spre agricultura sustenabilă, iar partea de educaţie este la fel de importantă. Băncile sunt implicate în astfel de programe”, a spus Raluca Nicolescu în cadrul videoconferinţei ZF Economia Verde. Viitorul agriculturii: Cum să avem o agricultură sustebanilă?, organizată de ZF în parteneriat cu Raiffeisen Bank.

 

Alte declaraţii

Pentru agricultura sustenabilă sunt programe dezvoltate la iniţiativa mediului de business. Noi avem două astfel de pograme – unul dintre ele, care se numeşte Management de Business în Agricultură - este deja în al doilea an şi avem şi parteneri, instituţii din zona de tehnologie, din zona de trading.

PNRR – prevăd fonduri importante care vor fi canalizate spre agricultura sustenabilă, spre reducerea amprentei de carbon.

Unele programe de finantare sunt disponibile deja. Spre exemplu, AgroIMM este deja la a doua ediţie, -  suma s-a dublat, iar anul acesta programul are 5 miliarde de euro pentru finanţare. Programul are subvenţionată  dobânda şi un grant de 10% dedicate agriculturii.

Celelalte programe sau produse bancare sunt disponibile mereu. Noi avem un credit bio dedicat fermelor, care este disponibil de anul trecut.

Există programe de finanţare şi pentru companii la început de drum, inclusiv noi avem astfel de programe de finanţare - Start-up Factory – care e la ediţia a 5a. Sunt şi programe dedicate start-up-urilor, cu bani de la Comisia Europeană şi sper să învăţăm să îi folosim mai bine.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO