Retail&Agrobusiness

Războiul comercial dintre SUA şi China: şansă pentru exportatorii de cereale de la Marea Neagră, apă la moară pentru Casandre

Războiul comercial dintre SUA şi China: şansă pentru...

Autor: Bogdan Cojocaru

12.07.2018, 00:00 536

Războiul comercial dintre SUA şi China: şansă pentru exportatorii de cereale de la Marea Neagră, apă la moară pentru Casandre

În timp ce preşedintele american Donald Trump duce conflictul comercial cu China la un nivel periculos în care, după cum scrie Bloomberg, niciuna dintre părţi nu mai poate da înapoi fără o predare umilitoare, liniştea investitorilor este perturbată de turbulenţe pe pieţele financiare şi de avertismente că SUA ar putea intra în recesiune, cu sau fără un război comercial. Între timp, Reuters scrie că disputa dintre SUA şi China ar putea impulsiona şi mai mult exporturile deja înfloritoare de cereale şi seminţe pentru ulei din regiunea Mării Negre.

Analiştii spun că noi oportunităţi de a vinde grâu, porumb şi soia în China şi chiar în UE se vor deschide pentru principalii exportartori ai regiunii, Rusia, Ucraina şi Kazahstan, a căror ascensiune recentă a pus capăt dominaţiei americane pe pieţe precum Mexic şi Nigeria. SUA, cea mai mare economie a lumii, a tras noi salve de tun în războiul comercial cu China listând produse de import de 200 de miliarde de dolari pe care intenţionează să le suprataxeze începând cu septembrie.

Decizia vine la câteva zile după ce China a răspuns cu o listă de importuri americane asupra cărora va aplica tarife suplimentare la un atac american cu tarife de import asupra unor mărfuri de 34 de miliarde de dolari. Ieri la prânz toate bursele de acţiuni mari din Europa înregistrau scăderi. La Londra, cele mai afectate de turbulenţe au fost acţiunilor companiilor miniere. Şi pieţele financiare chineze au fost zguduite de bubuielile războiului comercial.

În SUA, probabilitatea unei recesiuni economice în următorii doi trei ani a crescut semnificativ, chiar şi dacă tensiunile cu China nu se transformă într-un război comercial total, apreciază strategii firmei de investiţii din Singapore Temasek Holdings, deţinută de stat, scrie CNBC. Creşterea economiei americane este încă puternică, însă SUA sunt deja spre sfârşitul ciclului de expansiune economică, cu reducerea forţei de muncă disponibile şi cu creşterea costurilor pentru companii.

Mark Mobius, un investitor specializat pe pieţele de frontieră, vede şi o criză financiară la orizont, a cărei venire este facilitată de războiul comercial. „Nu încape îndoială că vom vedea o criză financiară mai devreme sau mai târziu deoarece trebuie să ne amintim că venim dintr-o perioadă cu bani ieftini. Va fi deosebit de dificil pentru acele companii care au depins de banii ieftini pentru a sta pe linia de plutire“, a spus Mobius, într-un interviu pentru Bloomberg.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO