Retail&Agrobusiness

ROCA Investments, companie de private equity, parte a grupului Impetum, lansează ROCA Agri RDF, un holding specializat în agricultură ce reuneşte trei companii şi estimează afaceri de circa 700 mil. lei anul acesta

ROCA Investments, companie de private equity, parte a...

Autor: Alexandra Matei

13.07.2022, 15:02 373

 Noul holding dedicat companiilor şi brandurilor româneşti din agricultură este un jucător la nivel naţional şi ţinteşte să devină un one stop shop pentru fermieri, printr-o extindere atât teritorială, cât şi a gamei de produse şi servicii. @ Acesta reuneşte companiile RDF SA, RDF Agricultura SRL şi Adidana SRL. @ Cele trei companii au înregistrat, în prima jumătate a anului, o cifră de afaceri de peste 300 mil. lei şi un EBITDA de 14,4 mil. lei.

ROCA Investments, o companie românească de private equity, parte din Impetum Group, care dezvoltă o cultură antreprenorială bazată pe parteneriat, a lansat, împreună cu RDF SA, unul dintre principalii distribuitori zonali de input-uri, un holding specializat în agricultură.

Noul holding poartă denumirea de ROCA Agri RDF şi reuneşte trei companii - RDF SA, RDF Agricultura SRL şi Adidana SRL -, iar pentru anul acesta aşteaptă afaceri de 700 mil. lei.

„România are o mare nevoie de capital privat, de management specializat şi de consolidare. ROCA Agri RDF reprezintă rezultatul procesului prin care am reuşit să reunim aceste trei ingrediente - capitalul ROCA, parteneriatul cu Florin Deznan (n. r. – CEO-ul holdingului lansat) şi managementul comun, într-un sector considerat de noi strategic pentru România. Este un proces de transformare şi scalare accelerată, care confirmă potenţialul acestui model de business”, a spus Rudolf Vizental, CEO al ROCA Investments, în cadrul unei conferinţe de presă.

Astfel, odată cu lansarea holdingului, compania RDF devine ROCA Agri RDF şi dintr-o companie locală, cu prezenţă în special în vestul ţării, se transformă într-un jucător cu prezenţă naţională în agricultură.

Investiţiile noului holding, spun oficialii companiei, vor fi în companii româneşti din agricultură şi vor contribui la consolidarea activităţii, la dezvoltarea de noi linii de business şi la implementarea conceptului de one stop shop pentru fermieri la nivelul întregului sector agricol.

„Fiecare companie din holdingul nostru are o experienţă de peste 25 de ani, perioadă în care am crescut organic şi am decis să facem împreună acest pas către un nou model de business în agricultură. Am găsit în ROCA o cultură solidă a parteneriatului, în care punem accent pe oameni, şi vrem să dezvoltăm o agricultură antreprenorială modernă, digitalizată şi cu o productivitate crescută. Înţelegem cultura fermierilor din România şi dorim să fim o soluţie pentru ei”, a spus şi Florin Deznan, CEO al ROCA Agri RDF.

Holdingul suprapune experienţa ROCA Investments în construcţia de parteneriate funcţionale şi scalabile, cu experienţa RDF în agricultură şi cu o viziune pe termen lung a Impetum Group, privind piaţa de capital.

ROCA Agri RDF ia în calcul listarea pe piaţa principală, cel mai probabil, la începutul anului următor, dacă va exista un context economic bun, după cum spun oficialii companiei.

Tot în 2023, potrivit reprezentanţilor ROCA Agri RDF şi ROCA Investments, holdingul specializat în agricultură ar mai putea fi extins cu încă două sau trei companii pe lângă cele trei existente.

„Anul viitor, avem în plan achiziţii noi, care vor consolida poziţia noastră la nivel naţional, însă aceasta este doar o etapă a planului nostru de dezvoltare. Ne uităm la una sau două tranzacţii pentru 2023. Punem accentul pe asocierea în agricultură şi pe dezvoltarea unor parteneriate durabile”, a completat Alexandru Savin, investment manager al ROCA Investments.

Cele trei companii care fac parte acum din noul holding au înregistrat, în prima jumătate a anului, o cifră de afaceri de peste 300 mil. lei şi un EBITDA de 14,4 mil. lei, rezultat ce a depăşit previziunile pentru primul semestru din 2022.

În 2021, ROCA Investments a ajuns la o evaluare de 247,5 mil. lei (peste 50 mil. euro), de la 102 mil. lei în 2018, mai mult decât dublu.

Portofoliul ROCA include, în prezent, două holdinguri - ROCA Industry, specializat în construcţii şi ROCA Agri RDF, specializat în agricultură -, dar şi investiţii în alte companii din diferite sectoare ale economiei.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO