Retail&Agrobusiness

Romalimenta, federaţia care grupează principalele asociaţii şi patronate din industria alimentară, avertizează în legătură cu plafonarea preţurilor la alimente: Riscăm intrarea într-o criză a alimentelor, raţionalizări şi speculă

Romalimenta, federaţia care grupează principalele...

Autor: Cristina Bellu

08.02.2022, 15:39 191

Romalimenta, federaţie ce grupează majoritatea asociaţiilor şi patronatelor din industria alimentară, alături de mari firme procesatoare, autohtone şi multinaţionale, consideră că o eventuală plafonare a preţurilor la alimente va genera, pe lângă o aparentă şi trecătoare calmare a preţurilor, o cascadă de efecte negative persistente pe intregul lanţ agroalimentar.

“Impunerea unei plafonări artificiale a preţului alimentelor nu va face decât să pună în pericol capacitatea producătorilor de a-şi continua activitatea. Prin adoptarea unei astfel de măsuri apare riscul unei crize alimentare majore, pentru că industria nu va putea suporta pierderile, multe companii îşi vor înceta activitatea, iar aprovizionarea alimentară a populaţiei va fi afectată direct şi imediat”, au transmis marţi reprezentanţii Romalimenta. 

Aceştia consideră că industria va fi grav afectată pe termen lung, prin prisma faptului că preţul nu mai reflectă costul de producţie in toate componentele sale, iar producătorii vor începe să lucreze în pierdere.

În viziunea federaţiei,  măsurile  necesare protejării sectoarelor vulnerabile (din cadrul populaţiei şi al economiei), trebuie decise numai prin consultarea producătorilor, in caz contrar efectele negative vor depăşi substanţial beneficiile, cei mai mulţi operatori economici neputând suporta pierderile şi fiind obligaţi să-şi închidă afacerile şi implicit să sisteze livrările de alimente, lucru care va duce la o creştere şi mai mare a deficitului.

Totodată, plafonarea va duce la pierderi financiare substanţiale pentru producătorii agroalimentari, care se vor răsfrânge inclusiv asupra salariaţilor, prin pierderea locurilor de muncă, datorită imposibilităţii companiilor de a-şi mai plăti angajaţii, cu efecte sociale greu de cuantificat. 

“Autorităţile au la dispoziţiile pârghiile necesare, de exemplu prin Monitorul Preţurilor, al Consiliului Concurenţei, acesta din urmă putând sancţiona operatorii economici care urmăresc să profite nejustificat si abuziv. În concluzie, solicităm factorilor decizionali să înteleagă importanţa sectorului alimentar şi măsurile speciale necesare pentru menţinerea funcţionării lanţului alimentar în toate aspectele sale şi să nu pună bariere în calea productiei şi aprovizionării consumatorilor cu produse vitale, în acest context deosebit”, încheie reprezentanţii federaţiei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO