Retail&Agrobusiness

România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de vin în valoare de 24 milioane de euro

România a exportat anul trecut 14 milioane de litri de...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.07.2016, 13:50 1148

Exporturile de vin ale României s-au situate anul trecut la aproape 14 milioane de litri de vin în valoare totală de 24 milioane de euro, conform datelor Asociaţiei Producătorilor şi Exportatorilor de Vinuri (APEV România) citate de CrameRo­mania.ro şi Revino.ro, platforme care promovează turismul viticol şi vinul românesc.

Cele mai importante cinci pieţe de export pentru vinurile produse local sunt Marea Britanie, Germania, China, Olanda şi Bulgaria.

La nivel de volume, 78%, mai exact 11 milioane de litri în valoare de 17 milioane de euro au fost vânduţi către pieţele din Europa, iar restul de 22%, adică 3 milioane de litri în valoare de 7 milioane de euro au fost comercializaţi către alte state din afara continentulului nostru. 

În afara spaţiului european, China este cea mai importantă ţară de export pentru vinurile româneşti, urmată de Statele Unite ale Americii care importă din România 800.000 litri de vin şi de Canada cu 300.000 litri de vin.

Eforturile realizate de crame pentru a face export sunt mari. Pentru a ajunge să aibă vânzări semnificative în afara ţării cramele trebuie să participe în mod curent la târguri internaţionale din Europa şi Asia şi să îşi promoveze intens producţiile.” spune Alina Iancu, fondator CrameRomania.ro şi ReVino.ro.

Preţul cel mai bun raportat la numărul de litri exportaţi este oferit de Finlanda care plateşte 5,63 euro pentru un litru de vin românesc şi a importat 6.300 litri în 2015. Ungaria plăteşte 5,41 euro/litru, urmată de Luxemburg care oferă 4,71 euro/litru, dar a cumpărat doar 6.000 litri de vin anul trecut. La polul opus, cel mai mic preţ pentru vinul românesc este oferit de Slovacia, mai exact 0,59 euro/litru, urmată de Bulgaria cu 0,79% euro/litru şi de Istrael cu 1.38 euro/litru.

Conform reprezentanţilor oficiali, Cramele Recaş, Oprişor şi Halewood exportă aproximativ 50% din producţie, Domeniile Săhăteni – Aurelia Vişinescu 40%, S.E.R.V.E peste 43%, urmate de Petro Vaselo sau Crama Ceptura cu 30% şi Vinarte, Corcova, Liliac, Stirbey sau Cotnari cu procente între 8 şi 27%. Fiecare proprietar se raportează la numărul de hectare de viţă de vie pe care îl are şi la cantitatea de vin produsă anual.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO