Retail&Agrobusiness

România a importat anul trecut ciocolată de 145 mil. euro, cu 56% mai mult decât în 2008

România a importat anul trecut ciocolată de 145 mil....

Autor: Mădălina Dediu Panaete

30.07.2014, 00:05 449
Importurile de ciocolată şi alte preparate alimentare ce conţin cacao au ajuns anul trecut la 46 de milioane de kilograme (echivalentul a 46 mld. tablete de ciocolată de 100 de grame), în creştere cu 56% faţă de 2008, ultimul an de boom economic, arată o analiză a ZF pe baza datelor furnizate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Valoarea totală a importurilor de ciocolată s-a cifrat anul trecut la circa 145 de milioane de euro. Pe de altă parte, puţinele fabrici de ciocolată care au mai rămas în România au reuşit să exporte 8,3 mil. kilograme de ciocolată anul tre­cut, în creştere tot cu 56% comparativ cu 2008.
 
Alina Cinca, managerul departamentului asistenţă în tranzacţii al EY România, spune că piaţa românească este dominată de multinaţionale, iar unele dintre acestea şi-au redus capacităţile locale de producţie sau chiar au renunţat în totalitate la ele.
 
„Aceasta poate fi una dintre cauzele discrepanţei între volumul importurilor şi cel al exporturilor de produse care conţin cacao. În acelaşi timp, trebuie menţionat fenomenul creşterii sensibilităţii consumatorilor pentru mărcile cele mai cunoscute. Având în vedere că multe dintre aceste mărci sunt importate, a fost de asemenea favorizat importul acestor produse“, afirmă ea.
 
În ultimii ani, mai multe fabrici de dulciuri din România şi-au închis porţile, iar consumul a trebuit să fie acoperit de puţinele unităţi care au mai rămas şi din importuri.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO