ANALIZĂ

România a rămas fără producători de covoare, iar în reţelele de magazine pentru casă se găsesc doar covoare importate din Turcia sau Belgia

12 mar 2018 Autor: Simona Tatu

Industria producătoare de covoare şi mochete, de numai 20 mil. lei anual, numără sub 40 de fabrici, cu 14 unităţi mai puţin decât în 2008.

Lipsa producătorilor locali de covoare se vede şi în faptul că majoritatea magazinelor cu produse pentru casă importă aceste produse din alte ţări din Europa precum Turcia sau Belgia.  

În 2016 cele 36 de fabrici pro­du­că­toare de covoare şi mochete au înre­gsitrat afaceri de 19,8 mil. lei şi aveau 370 de an­gajaţi, în con­tex­tul în care în 2008 erau 50 de fabrici, cu afaceri mai mari cu 74% şi un număr aproa­pe dublu de an­gajaţi, arată cal­-cu­lele ZF pe baza informaţiilor de la ONRC.

Scăderea nu­mă­rului de fabrici de profil se vede şi în lipsa produselor ro­­mâneşte de la raft. Spre exemplu, în magazinele retailerului de produse pen­tru amenajări interioare Diego nu exis­tă niciun model de covor care să fie fa­bri­cat în România, ci doar produse fa­bri­cate în Turcia, Belgia sau alte ţări din Europa.

De asemenea, şi în magazinele Prak­tiker, unul dintre principalii ju­că­tori de pe piaţa de bricolaj din Ro­mâ­nia, se găsesc în majoritate covoare importate din Turcia. 

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 12.03.2018

 
Cuvinte cheie:
turcia
, belgia
, magazine
, casa
, producator
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide