Retail&Agrobusiness

Romania are cei mai mulţi oameni ocupaţi în agricultură din UE, însă 84% dintre aceştia nu sunt salariaţi. "Din agricultură nu ieşi la pensie. Oamenii răman ocupaţi în agricultură chiar şi dacă au ajuns la 70 de ani."

Romania are cei mai mulţi oameni ocupaţi în...

Autor: Roana Rotaru

13.03.2017, 21:15 1209

Romania are cea mai mare pondere a populaţiei ocupate în agricultură din Uniunea Europeană, respectiv 25,9% din totalul populaţiei ocupate, faţă de 4,4% media la nivelul statelor membre ale UE, potrivit unei statistici a Eurostat aferente anului 2015, citate într-o analiză a PWC.

Cea mai mare parte dintre aceştia, 84%, nu sunt însă salariaţi, ceea ce înseamnă că sunt fie patroni, lucrători pe cont propriu, lucrători familiali neremuneraţi sau memebri ai cooperativelor, însă potrivit datelor din piaţă, aceştia lucrează pe propriile exploataţii agricole de subzistenţă.

În 2015  circa  2 milioane de persoane erau ocupate în agricultură din 8,3 milioane cat reprezintă totalul populaţiei ocupate la nivelul Romaniei, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS), o statistică ce indică faptul că un sfert din populaţia ocupată munceşte în agricultură.

"Majoritatea lucrătorilor din agricultură lucrează pentru asigurarea traiului de sub­zistenţă, exploatand între 1 şi 3 hectare pentru uz gospodăresc sau pentru valorificarea primară a produselor în vederea asigurării traiului zilnic. Aceste persoane nu sunt angajate, însă lucrează în sectorul agricol", a declarat pentru ZF Marius Ogrezeanu, fondator Agribusi­nessjob, o platformă online destinată recrutării din domeniul agricol.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO