Retail&Agrobusiness

România devine hub de electrocasnice. Investiţii noi de 200 mil. euro merg către patru fabrici. În România vor fi 11 fabrici - frigidere, aspiratoare sau maşini de spălat. Nicio fabrică în Moldova

România devine hub de electrocasnice. Investiţii noi de...

Autor: Cristina Roşca

20.02.2020, 00:08 6565

Producţia locală de electrocasnice a atras în ultimii doi ani patru investiţii importante - două de tip greenfield, o preluare a unei fa­brici deja existente şi o recon­ver­sie parţială - cu o valoare cumulată de circa 200 mil. euro, ce ar urma să angajeze 2.000 de oameni în momentul în care toate vor fi gata.

Este vorba de a doua fabrică a Arctic în România (singura deja inaugurată dintre cele patru), o investiţie a gigantului chinez Haier în producţia de frigidere, o nouă unitate de pro­ducţie de aspiratoare a nemţilor de la Kärcher şi o fabrică preluată recent de italienii de la De’Longhi.

Acestea se adăugă celor şase fabrici de produse finite şi una de componente deja exis­tente, astfel că după finalizarea noilor inves­tiţii numărul total al unităţilor de producţie va urca la 11.

În ceea ce priveşte noile pariuri investiţio­nale se remarcă două aspecte. Primul este faptul că pentru trei din patru investitori este vorba de o a doua unitate de producţie locală. Totodată, trei din patru fabrici vor primi sau au primit susţinere de la stat. Mai exact, din totalul de aproape 200 mil. euro alocaţi pentru investiţii, o treime reprezintă ajutor de la stat.

La polul opus, piaţa locală a pierdut o investiţie masivă în domeniu după ce nemţii de la Bosch au renunţat să mai construiască o fabrică de maşini de spălat pe care pariau peste 100 mil. euro şi pentru care ceruseră ajutor de stat ce le-a fost refuzat.

Motivele pentru care unii jucători aleg piaţa locală sunt variate. Un motiv este faptul că salariul este încă sub media din Vest şi chiar sub nivelul din regiune. Experienţa anterioară cu o altă fabrică locală este un atu. Ajută şi poziţia geografică a României şi faptul că este o oază de linişte pe o hartă geopolitică a lumii în schimbare.

Astfel, piaţa locală atrage investiţii cu o valoare adăugată mai mare pentru economie, după ce primele decenii de capitalism au fost dedicate producţiei de textile în lohn. Acestea din urmă plătesc salariul minim pe economie, pe când producţia de electrocasnice ridică nivelul.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO