Retail&Agrobusiness

România este liderul producţiei de floarea-soarelui în UE, dar, în loc să exporte ulei, exportă 60% din producţie ca materie primă

România este liderul producţiei de floarea-soarelui în...

Autor: Roana Rotaru

14.04.2017, 00:05 1792

Exportul de seminţe de floarea-soarelui este de 5 ori mai mare decât exportul de ulei.

România, cel mai mare producător de floa­rea-soarelui din UE în 2016, şi-a trimis 60% din producţie la export, potrivit datelor Insti­tutului Naţioanal de Statistică (INS). Astfel, din totalul producţiei de 1,95 milioane tone de floarea-soarelui din 2016, România a exportat anul trecut 1,18 milioane de tone. La un preţ de 350 de euro tona, valoarea întregii pro­ducţii de floarea-soarelui, obţinută de pe un milion de hectare, a fost de 680 de milioane de euro.

„Problema este că noi nu exploatăm com­plet acest atu. Noi ar trebui să fim cel mai mare producător de ulei din UE, dar exportăm mult prea multă floarea-soarelui brută, când noi ar trebui să închidem lanţul valoric. 70% din consumul naţional de ulei ar putea fi aco­pe­rit din producţia internă şi ne-ar mai rămâne şi de export. Industria uleiului ar putea de­veni un sector extrem de important în eco­no­mia Ro­mâniei. Nu este justificat ca noi să im­por­tăm ulei de floare-soarelui”, a declarat pentru ZF Valeriu Tabără, fost ministru al agri­­culturii în mandatele lui Emil Boc şi Nicolae Văcăroiu.

Anul trecut, România a exportat ulei de floarea-soarelui de 103,5 mil. euro şi a im­por­­tat acelaşi produs în valoare de 37 mil. euro, exporturile de ulei de floarea-soarelui fiind de 2,7 ori mai mari decât importurile, generând un excedent comercial de 66,5 mil. euro, potrivit INS.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO