Retail&Agrobusiness

România este pe locul trei în UE la exportul de cereale către pieţele „orientale“

România este pe locul trei în UE la exportul de cereale...

Autor: Gabriel Razi

22.10.2014, 00:08 246

Traderii multinaţionali de materii prime agricole au trimis cerealele româneşti pe locul al treilea în UE în funcţie de livrările făcute către pieţe extracomunitare în perioada 1 iulie - 14 octombrie, primele 16 săptă­mâni ale sezonului comercial curent.

Exporturile româneşti de cereale în afara UE din acest sezon înseamnă 2 milioane de tone, cele ale Germaniei 2,8 milioane de tone, iar ale Franţei 3 milioane de tone.

„Volumul făcut de România pe pie­ţele terţe a fost mare pentru că pro­duc­ţia europeană a fost de asemenea mare, astfel că cererea a fost mult mai mică din destinaţiile comunitare precum Italia sau Spania. România a trebuit să caute pieţe noi“, a explicat Victor Beznea, directorul Prutul Agri Trade, unul dintre primii 20 de comercianţi de materii prime agricole de pe piaţa locală. Cerealele româneşti au luat avânt pe pieţele din Orientul Mij­lociu, cel Îndepărat sau în Africa având în vedere că în urmă cu şapte ani aici ajungea de 12 ori mai puţină marfă decât descarcă în prezent vapoarele antamate de traderi.

Comenzile de cereale din actuala recoltă venite din afara UE ar trebui să ajungă până la sfârşitul luni iunie din 2015 la 6 milioane de tone, dublu faţă de media ultimelor opt sezoane.

Cele mai importante pieţe extracomunitare pentru grânele româ­neşti sunt Egipt, Arabia Saudită, Coreea de Sud, Turcia şi Siria. La poziţia luată de Ro­mânia pe pia­ţa internaţională contribuie cele 21 mil. tone strânse de pe câmp de fermierii români, a treia cea mai mare recoltă din ultimii 27 de ani şi cu numai 3 mil. tone sub maximul istoric.

Piaţa cerealelor este cel mai im­portant element al producţiei agricole ro­mâneşti şi un segment în care se învârt 4 miliarde de euro în sezoanele în care producţia nu este afectată sever de secetă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO