Retail&Agrobusiness

România lipseşte de pe harta exportului de sucuri şi ape: doar Coca-Cola şi Tymbark apar în topul exportatorilor

România lipseşte de pe harta exportului de sucuri şi...

Autor: Mădălina Panaete

10.08.2016, 00:08 801

Peste 400 de firme produc în România băuturi răcoritoare şi ape îmbuteliate, dar mai puţin de 5% din vânzările acestora sunt realizate peste hotare.

Exporturile de băuturi răcori­toa­re şi ape îmbuteliate (in­clusiv minerale) au ajuns anul trecut la 58 milioane de euro, în creştere cu 45% faţă de anul 2008, însă România lipseşte de pe harta celor mai mari exportatori de sucuri şi ape minerale în condiţiile în care nici 5% din produsele fabricilor locale plea­că la export, arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la INS şi Ministerul de Finanţe.

În România sunt peste 400 de firme care îmbute­lia­ză băuturi nonalcoolice şi fac afaceri de 5,5 mi­liarde de lei (1,2 mld. euro), dar dintre acestea doar Coca-Cola HBC România şi Tymbark Maspex apar în topul celor mai mari 1.000 de exportatori. Aceste do­uă companii rea­lizează pes­te 70% din exportul de bău­turi, conform calculelor ZF.

Coca-Cola HBC România, cel mai mare producător local de băuturi răcoritoare, a livrat anul trecut pe pieţele externe produse în valoare de 161 milioane de lei (36 mil. euro), conform informaţiilor furnizate anterior de companie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO