Retail&Agrobusiness

România mai produce jucării şi jocuri de doar 30 mil. euro. În retail magazinele specializate au doar 10% din piaţă

România mai produce jucării şi jocuri de doar 30 mil....

Autor: Cristina Roşca

18.07.2014, 18:30 1636
România mai are doar 102 producători de jucării cu o cifră de afaceri cumulată de 134 mil. lei (30 mil. euro), cei mai mari 20 dintre aceştia contribuind la totalul busi­nes­su­lui cu peste 90%, potrivit datelor de la Registrul Comerţului (RECOM). În ceea ce priveşte vânzările de jucării în retailul specializat, acestea se ridică la 73 mil. lei.  În total, românii au cheltuit anul trecut pe jucării, jocuri şi console video aproape 760 de milioane de lei (170 de milioane de euro), astfel că retailerii spe­cializaţi reprezintă doar 10% din piaţa de jucării şi jocuri.
 
Topurile realizate de RECOM iau în calcul doar companiile care au codurile CAEN „3240  Fabricarea jocurilor şi jucăriilor“ şi „4765 Comerţ cu amănuntul al jocurilor şi ju­căriilor“, care şi-au depus bilanţul pe anul 2013. Astfel, în top ar putea intra atât companii care deşi produc jucării au un alt CAEN, dar şi companii care nu şi-au depus rezultatele aferente anului trecut.
 
Cei mai mari trei producători locali de jucării sunt D-Toys, Romexa şi Modelleisenbahn. D-Toys, o com­pa­nie con­trolată de antreprenorii Fustos Tibor, Dusa Doru, Fustos Eniko, realizează puzzle-uri şi alte jocuri în valoare de 14,5 mil. lei. Cifra de afaceri a companiei din Covasna a crescut uşor cu 9% faţă de 2012. Avansul i-a permis să îşi menţină şi în 2013 prima poziţie în topul celor mai mari pro­ducători de jucării din România. Romexa a urcat de pe ul­tima poziţie a podiumului pe cea secundă, iar nemţii de la Modelleisenbahn au intrat în top trei după un avans al bu­si­nessului de 12%. Anterior ei ocupau poziţia a cincea în acest top, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Fa­brica din Arad a nemţilor produce anual trenuleţe elec­trice ce sunt vândute în 42 de ţări. Compania, pro­duce circa 200.000 de locomotive şi vagoane anual şi a in­ves­tit în fabrica de pe piaţa locală jumătate de milion de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO