Retail&Agrobusiness

România se află pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din UE, cu 2 milioane de stupi

România se află pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din UE, cu 2 milioane de stupi

Autor: Florentina Niţu

01.08.2020, 19:47 2961

Stupăritul este unul din sectoarele agriculturii cu cele mai vechi tradiţii la nivel naţional, România aflându-se pe locul doi în topul celor mai mari crescători de albine din Uniunea Europeană, după Spania, cu un efectiv de aproape 2 milioane de stupi, arată datele de la Comisia Europeană.

Numărul total de stupi din UE a crescut anul trecut cu 5,1% faţă de anul precedent până la 18,5 milioane, iar în România a crescut cu 8,1%. De altfel, numărul de apicultori din UE a crescut cu 7,6%, în 2019 ajungând la 650.000 de persoane, însă în România şi-a păstrat constanţa, la circa 23.000 de crescători de albine. Germania se află în acest caz pe primul loc cu un număr de 127.000 de apicultori, iar România este pe locul 9, potrivit aceleaşi surse.

În ultimii doi, trei ani, apicultorii spun că au văzut producătorii cerere şi pentru alte produse apicole, precum polenul crud, faguri sau căpăceală (capacul de la fagure, cu care albinele sigilează mierea depusă în fiecare celulă a stupului). Totuşi, ei se plâng că nu sunt susţinuţi de stat, prin interzicerea neonicotinoidelor, substanţe de protejare a plantelor folosite de către producătorii de cereale, dar care au otrăvit şeptelul de albine al mai multor crescători.

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO