Comisia Europeană (CE) cere statului român să recupereze despăgubirile câştigate în instanţă de către fraţii Ioan şi Viorel Micula, proprietarii grupului European Drinks & Food, ca urmare a anulării unui program de susţinere a investiţiilor străine în zonele defavorizate, susţinând că acestea încalcă normele UE privind ajutoarele de stat.
Ioan şi Viorel Micula au beneficiat, în calitate de investitori străini din Suedia, de o schemă de sprijinire a investiţiilor în zonele defavorizate instituită de România în 1998. Printre avantajele date atunci investitorilor străini s-au numărat şi reduceri fiscale şi scutiri sau reduceri de taxe vamale la materiile prime.
Schema trebuia să rămână în vigoare timp de zece ani de la data la care zona aceea era desemnată în mod oficial ca fiind defavorizată. Însă, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană, ţara a anulat această schemă în 2005.
Ca urmare a acestei decizii, fraţii Ioan şi Viorel Micula au dat statul român în judecată la curtea de arbitraj ICSID de la Washington şi l-au câştigat în 2013, după un proces care a durat opt ani.
Ei au cerut atunci despăgubiri de 250 mil. dolari, dar le-au fost acordate 376 mil. lei (85 mil. euro), plus dobânzi. „Beneficiarii trebuie să ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate în cadrul schemei de ajutoare de stat care a fost anulată“, se arată în comunicatul Comisiei Europene. În acelaşi document se notează faptul că la 11 decembrie 2013, suma totală datorată de statul român reclamanţilor se ridica la peste 791 milioane de lei.
În schimb, Ioan Micula spune că decizia curţii de la Washington nu poate fi anulată.