Retail&Agrobusiness

Românii au consumat cu 20% mai puţină carne de pasăre în acest an

Autor: Liviu Iancu

15.10.2010, 14:46 17

"În acest an, românii au mâncat cu 20% mai puţină carne de pui comparativ cu anul trecut, din cauza scăderii puterii de cumpărare. Aceasta înseamnă o reducere a consumului cu circa 80.000 de tone pentru întreul an", a spus Ilie Van.

El a adăugat că reducerile cele mai mari ale consumului au avut loc în a doua jumătate a anului.

Totodată, şi consumul de ouă a scăzut cu aproximativ 15%.

Potrivit reprezentantului asociaţiei, preţurile de la poarta fabricii au fost în acest an de 6,5 lei pe kilogramul de carcasă, faţă de 7 lei anul trecut.

"În momentul acesta, producem mai scump decât vindem. Anul trecut, producătorii au avut profituri între 1 şi 5%, dar acum, când au dispărut şi subvenţiile, s-a redus şi preţul cărnii şi s-au scumpit cerealele, aceştia au trecut pe pierderi", a afirmat Van, care a precizat că pierderile crescătorilor de pui sunt, în medie, de 17-18% din cifra de afaceri.

Acesta estimează că până la sfârşitul acestui an, carnea de pui nu se va scumpi la poarta fabricii şi că este posibil ca şi cererea să scadă în continuare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO