Retail&Agrobusiness

Rusia a anunţat că reintră în acordul cerealelor. Preţul grâului şi cel al porumbului scad pe pieţele globale de mărfuri după anunţul Rusiei

Rusia a anunţat că reintră în acordul cerealelor....

Autor: Mediafax

02.11.2022, 17:58 141

Preţurile grâului şi porumbului au scăzut miercuri pe pieţele globale de mărfuri, după ce Rusia a declarat că va participa din nou la un acordul care permite exporturilor vitale de cereale din Ucraina să treacă prin Marea Neagră, scrie CNN.

Contractele futures la grâu de pe Chicago Board of Trade au scăzut cu 6,34%, la 8,45 dolari pe bushel.Contractele futures la porumb au scăzut cu 1,93%, la 6,84 dolari pe bushel. Mişcările inversează creşterile puternice ale preţurilor celor două mărfuri de la începutul acestei săptămâni, după ce Rusia şi-a suspendat sâmbătă participarea la acord.

Ucraina şi Rusia reprezintă împreună aproape o treime din exporturile globale de grâu, iar acordul privind cerealele a jucat un rol crucial în scăderea preţului grâului şi al altor mărfuri la nivel global.

După ce a atins un nivel record în luna martie, indicele global al preţurilor la alimente al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a scăzut timp de şapte luni la rând.

Săptămâna trecută, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat că reînnoirea Iniţiativei privind cerealele din Marea Neagră este crucială pentru a evita o criză alimentară globală.

ONU estimează că reducerea preţurilor la alimentele de bază ca urmare a acordului a împiedicat indirect ca aproximativ 100 de milioane de persoane să cadă în sărăcie extremă.

Exporturile de cereale şi alte produse alimentare în cadrul iniţiativei au depăşit 9 milioane de tone.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO