Retail&Agrobusiness

S-a deschis punga cu bani: garanţii de 2,5 mld. lei pentru investiţii în agrobusiness şi industria alimentară prin Agro IMM Invest

S-a deschis punga cu bani: garanţii de 2,5 mld. lei...

Autor: Florentina Niţu

16.02.2022, 14:20 3859

Agro IMM Invest, subprogram al IMM Invest România, are un plafon de garantare de 2,5 miliarde lei pentru anul 2022, pentru investiţiile finanţate pentru capital de lucru sau dezvoltare, conform unui comunicat de presă al Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), organism care se ocupă de  implementare al acestor programe, în colaborare cu Ministerul Finanţelor şi băncile.

„FNGCIMM a început alocarea plafoanelor de garantare ce vor fi distribuite în cel mai scurt timp finanţatorilor şi avem toate motivele să fim încrezători că sistemul bancar va continua şi în 2022 finanţarea companiilor şi susţinerea mediului de afaceri. Vreau să-i asigur pe potenţialii beneficiari şi pe finanţatori că programul este operaţional iar noii întreprinzători se pot bucura de avantajele sale, alăturându-se celor 45.000 de antreprenori care derulează deja activităţi finanţate prin IMM Invest şi Agro IMM Invest. Pe baza experienţelor anterioare sperăm să le depăşim aşteptările, iar plafonul de garantare alocat pentru 2022 să fie consumat integral în cât mai scurt timp”, a spus Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM.

Faţă de etapele anterioare, IMM Invest şi Agro IMM Invest sunt lansate în acest an mult mai devreme. Ele facilitează accesul IMM-urilor la finanţare în vederea asigurării lichidităţilor necesare derularii activităţii curente sau pentru investiţii. Astfel, FNGCIMM acordă garanţii în numele şi în contul statului, în procent de până la 90% din valoarea finanţarii, toate costurile de finanţare fiind acoperite din schema de ajutor de stat, ataşată programului. Dobânzile vor fi subvenţionate integral pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului, dar nu mai târziu de 30 iunie 2023. Comisionul de garantare datorat FNGCIMM şi comisionul de risc datorat Ministerului Finanţelor vor fi subvenţionate de stat, pe toată durata derulării creditului.

Subprogramul AGRO IMM Invest, destinat IMM-urilor din sectorul agricol, pescuit, acvacultură precum şi ale sectorului alimentar, acoperă costurile de finanţare şi include, ca facilitate suplimentară faţă de IMM INVEST, o componentă de grant de 10% din valoarea finanţării. De la începuturile sale, din luna aprilie 2021, au fost acordate 2.500 de credite/garanţii solicitate de IMM-uri, valoarea totală a solicitărilor de garantare aprobate de FNGCIMM depăşind 2,1 miliarde lei, cu o valoare a finanţării de peste 2,6 miliarde lei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO