Evoluţia provocărilor din agricultură din ultimii ani a creat un context care îi împinge companiile din România să-şi regândească businessul şi să treacă dincolo de producţia primară, înspre o zonă cu valoarea adăugată mai mare, după cum a subliniat Sandor Darabont, administrator al companiilor Sadelli Prodcom şi Romespa, în conferinţa ZF/CEC Bank Investiţi în România – Oradea.
„În următorii doi-trei ani trebuie să venim cu investiţii în prelucrare în agricultură. Lucrăm acum la reducerea costurilor, iar cealaltă oportunitate ar fi să diversifici, să mergi pe valoare adăugată, să cauţi parteneriate cu industrii conexe, deci practic acum este o perioadă când trebuie să regândeşti tot businessul dacă până acum ai făcut doar producţie vegetală sau producţie primară”.
Prin companiile sale, Darabont lucrează 3.000 de hectare ca producţie vegetală, operează activităţi de zootehnie şi produce propriul vin. Sectorul agricol a fost lovit de mai multe provocări în ultimii trei ani.
„În ultimii trei ani, în producţia vegetală se investeşte mai mult decât se scoate, este rezultatul ultimilor ani de secetă, Covid, Ucraina, tot cumulul acesta de situaţii a dus la conjunctura în acre suntem acum, când firmele care au doar producţie vegetală sunt în incapacitate de plată şi se discută de amânarea plăţilor la bănci. Asta nu mai pot rezolva jucătorii din privat, trebuie să intervină statul cu infuzii de lichidităţi pentru că este un blocaj financiar”.
O altă provocare cu care se confruntă companiile din industria agroalimentară care aleg totuşi să intre în prelucrare superioară şi în produse cu valoare adăugată mai mare vine şi din dificultatea cu care intri pe raftul unui retailer.
„Avem o problemă de mentalitate pentru că acum piaţa internă este controlată de 5-6 retaileri şi ei au acolo anumite proceduri şi condiţii să poţi intra. Nu zic că nu vor să lucreze cu tine, că la ei singurul lucru care contează e preţul, dar procedurile cu care te confrunţi la început sunt o provocare. Ca să te listeze un supermarket durează minim un an şi jumătate, dacă nu doi, de la începutul discuţiei până să ajungă produsul la raft”.
Ce a mai declarat în cadrul evenimentului:
- Noi exportăm grâu şi importăm biscuţi, deci lipseşte foarte mult industria de prelucrare, industria alimentară. Dacă luăm în cifre, putem spune că înainte de `89 România era o ţară agroindustrială, jumătate din PIB venea din agricultură. Astăzi din producţia vegetală vine 4%, iar din prelucrare nu ştiu dacă ajungem la 25-30%, cred că nici acolo, deci suntem la jumătatea potenţialului ţării şi se simte.
- România este a 5-a ţară din Europa ca producător de vin şi în ultima perioadă s-a investit foarte mult în industria vinului. Şi avem practic calitativ peste recunoaşterea consumatorului sau peste alte ţări care sunt tot mari producători, dar producţia este peste consumul intern şi singura soluţie ar fi exportul. Dar nu avem marketing, nu avem produs românesc, încă nu avem asociaţii sau reprezentanţi în pieţele străine, deci acum trebuie să investim mult în marketing sau promovare, trebuie să vindem internaţional
- Noi vindem vinuri în HoReCa, în retail şi la export. Ne descurcăm, dar este o muncă enormă şi ne-am confruntat cu multe.
- Pe Aeroportul Oradea încă nu avem zboruri suficiente între Bucureşti şi Oradea.
- Turismul ar putea să se dezvolte mai mult în Bihor. Mă gândesc la enoturism, la zona montană, sunt multe locuri unde nu s-a investit destul şi dacă s-ar face nişte investiţii minime avem nişte locuri foarte frumoase, cum ar fi peşterile. Ar fi o atracţie.
- Pot să felicit administraţia locală pentru că orice investiţie de tip agroindustrial în mediul rural este ajutată de consiliul judeţean cu executarea drumului de acces de la primul drum judeţean până la investiţie. Dacă socoteşti sau faci un businessplan pentru o investiţie în mediul rural în domeniul agricol este un mare ajutor să ai un acces finanţat de consiliul judeţean.
- Ne gândim să facem o zonă de prelucrare, fie mâncare pentru animale de companie sau biscuţi, ori un abator. Deci în verticală să ne dezvoltăm agricultura.