Retail&Agrobusiness

Semnarea celui mai mare acord comercial al planetei fără SUA este marcată de conflicte comerciale şi temeri privind extinderea influenţei Chinei

Semnarea celui mai mare acord comercial al planetei...

Autor: Catalina Apostoiu

17.11.2020, 00:05 974

Lideri ai 15 ţări din regiunea Asia-Pacific, printre care China, au încheiat în weekendul trecut unul dintre cele mai am­ple acorduri comerciale din istorie, în încercarea de a re­duce barierele dintr-o zonă care acoperă o treime din po­pu-laţia şi producţia economică a lumii, scrie Financial Times.

Acordul Regional Comprehensive Economic Partnership, sau RCEP, marchează un pas înainte major pentru integrare economică în regiune şi vine după aproape un deceniu de negocieri. De asemenea, tratatul a fost semnat în plin război comercial între unele dintre cele mai puternice semnatare, cum ar fi China şi Australia.

Economiştii spun că pactul, primul acord comercial care aduce împreună China, Japonia şi Coreea de Sud, ar putea adăuga aproape 200 miliarde de dolari anual economiei mondiale până în 2030.

RCEP reuneşte aproape toate acordurile existente semnate de cele 10 ţări membre ale ASEAN şi le combină într-un singur pact multilateral cu Australia, China, Japonia, Noua Zeelandă şi Coreea de Sud, aducând astfel Asia mai aproape de a deveni o zonă comercială coerentă ca UE sau America de Nord, deşi acordul nu este de aşteptat să ducă la reduceri considerabile de tarife.

Japonia şi Coreea de Sud sunt aşteptate a se număra printre cei mai mari câştigători de pe urma acordului, însă beneficiul unor bunuri mai ieftine va fi resimţit până în Europa şi SUA.

Analiştii spun că acordul va diminua probabil şi mai mult influenţa SUA în regiune după ce Donald Trump a retras America din TPP, un alt pact comercial regional important.

Acordul ar fi fost şi mai amplu, dar India s-a retras din discuţii în 2019 şi refuză deocamdată să revină, sporind temerile privind dominaţia în creştere a Chinei la nivelul pactului.

RCEP vine însă pe fondul unui conflict comercial în regiune, între SUA şi Australia, evidenţiind limitele unor astfel de acorduri. Industria se pregăteşte pentru posibilitatea impunerii de tarife pe vinul australian vândut Chinei. Sindicatele australiene argumentează că faptul că China a luat în vizor exporturi australiene în pofida existenţei unui acord de comerţ liber între Australia şi China evidenţiază limitele unor astfel de acorduri.

Potrivit Deutsche Welle, pactul RCEP reduce tarifele, deschide sectorul serviciilor şi stabileşte reguli comerciale comune în interiorul blocului. Acordul acoperă comerţul, serviciile, investiţiile, comerţul online, telecomunicaţiile şi copyright-ul, însă protecţia mediului şi drepturile forţei de muncă nu sunt parte a acestuia.

Spre deosebire de TPP, RCEP este relativ lipsit de ambiţie, eliminând 90% din tarife, scrie Financial Times. Agricultura este în mare măsură absentă, iar acoperirea serviciilor este amestecată.

Analiştii spun că beneficiile economice ale RCEP sunt modeste şi vor trece mai mulţi ani până se vor materializa, notează CNBC. Însă acordul este o victorie geopolitică pentru China într-un moment în care SUA par să se retragă din regiunea Asia-Pacific, adaugă aceştia.

Presa chineză de stat a subliniat faptul că semnarea RCEP arată că China poate colabora cu alte ţări ìîn mod eficient şi reciproc avantajosî, acest lucru demonstrând că China nu este un ìimperiu expansionistî, aşa cum consideră SUA şi unele ţări occidentale.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO