Retail&Agrobusiness

Simon Haldrup, CEO Agreena, companie de certificare a carbonului din sol: „Am remarcat un trend ascendent în România privind tranziţia fermierilor de la agricultura convenţională la cea conservativă”

Simon Haldrup, CEO Agreena, companie de certificare a...

Autor: Florentina Niţu

25.10.2022, 12:37 131

Agreena, companie de certificare a carbonului din sol, cu capital danez, îşi propune să intensifice operaţiunile în România, în contextul în care există un interes crescut pentru agricultura regenerativă. Totodată, România este a şasea ţară din Uniunea Europeană cu cea mai mare suprafaţă agricolă, de circa 15 milioane de hectare, din care 10 milioane de hectare de teren arabil.

„Am remarcat un trend ascendent în România privind tranziţia fermierilor de la agricultura convenţională la cea conservativă, reducând intervenţiile de la nivelul solului. Fermierii români care îşi doresc să creeze un context climatic favorabil pentru generaţiile viitoare pot obţine şi beneficii financiare din această activitate prin obţinerea de culturi mai bune şi vânzarea certificatelor de carbon”, a spus Simon Haldrup, CEO şi cofondator al companiei de certificare a carbonului din sol, Agreena.

În România, Agreena administrează 10% din totalul hectarelor gestionate la nivel european şi îşi propune să sprijine fermierii români în tranziţia verde, iar planurile de extindere ale echipei pe piaţa locală continuă, conform unei declaraţii făcute recent de Marta Odainic, customer success specialist în cadrul Agreena. Printre clienţii companiei în România se numără Grup Şerban Holding, un business ce lucrează peste 13.000 de hectare, şi Frizon Group, ce lucrează aproape 5.000 de hectare.

„Statele europene fac investiţii tot mai mari în agricultura conservativă, o zonă considerată ca fiind una dintre cele mai benefice soluţii pe termen lung pentru mediul înconjurător, în special pentru combaterea problemelor legate de eroziunea solului şi captarea gazelor cu efect de seră. Studiile efectuate de cercetătorii din domeniu relevă că agricultura convenţională are un impact negativ asupra schimbărilor climatice, generând pierderea biodiversităţii şi degradarea în timp a terenurilor”, explică Simon Haldrup, CEO şi cofondator Agreena.

La nivel global, agricultura generează aproximativ 24% din gazele cu efect de seră din atmosferă (GES), utilizând 70% din resursele de apă potabilă ale lumii, provocând 78% din poluarea apei, potrivit datelor Agenţiei Europene de Mediu. Astfel, în contextul noului Pact Verde european există un interes mai mare şi pe plan local pentru a face agricultură într-un mod mai „prietenos”.

AgreenaCarbon este cel mai mare program de certificare a carbonului din sol din lume, acreditat la nivel internaţional,  prin care fermierii pot elimina carbonul din atmosferă şi îl pot stoca în solurile lor. Măsurând cantitatea de carbon din sol stocată într-un an de recoltă, Agreena oferă fermierilor certificate care pot fi ulterior vândute pe piaţa voluntară de carbon, fiecare dintre acestea fiind echivalent cu o tonă de CO2, potrivit reprezentanţilor companiei Agreena. Preţul unui certificat în 2022 variază între 25 şi 50 de euro pe hectar.

McKinsey & Company estimează că piaţa creditelor de carbon ar putea ajunge la o valoare mai mare de 50 de miliarde de dolari în 2030. Certificatele de eliminare a carbonului sunt cele mai solicitate, iar soluţiile inovatoare, precum sechestrarea carbonului din sol, vor reprezenta estimativ 65-85% din totalul ofertei de credite.

Compania daneză încheie la finalul lui 2022 al doilea an de stocare a carbonului, cu o prezenţă în 14 ţări, 100 de angajaţi şi peste 571.000 de hectare în administraţie. Agreena a intrat iniţial pe piaţa românească în 2019, sub numele de Commoditrader. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO