Retail&Agrobusiness

Specialiştii despre legea supermarketurilor: Poate încălca „în spirit“ legislaţia UE, dacă restrânge importurile

Specialiştii despre legea supermarketurilor: Poate...

Autor: Roana Rotaru

19.07.2016, 00:05 263
Dacă „în literă“ legea supermaketurilor nu contravine principiului liberei circulaţii a mărfurilor în UE, „în spirit“ con­diţionarea retailerilor să achiziţioneze 51% produse agro­alimentare proaspete provenite din lanţul scurt de apro­vizio­nare poate avea ca efect reducerea cantitativă a im­por­turilor, un aspect interzis prin Tratatul pentru Funcţio­narea Uninunii Europene (TFUE), potrivit reprezentanţilor casei de avocatură Schoenherr & Asociaţii.
 
„Ca stat membru al UE, România are obligaţia de a garanta libera circulaţie a mărfurilor, prevăzută de TFUE. Această garanţie înseamnă eliminarea restricţiilor cantitative la import, precum şi oricare alte măsuri cu efect similar. Prevederile legii supermarketurilor, de a achiziţiona cel puţin 51% din categoriile respective de produse prin lanţul scurt de aprovizionare, pot avea drept consecinţă reducerea importurilor în România, ceea ce reprezintă o restricţie cantitativă. Acest lucru este expres interzis de către TFUE“, a declarat pentru ZF Oana Constanti­nescu, partener la Schoenherr & Asociaţii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO