Retail&Agrobusiness

Ce spun părţile implicate despre tranzacţia dintre Zarea şi Domeniile Dealu Mare Urlaţi? Alexandru Medelean, Wise Way Advisors: „Este una dintre cele mai mari tranzacţii în domeniul viticol, din ultimii ani”

Ce spun părţile implicate despre tranzacţia dintre...

Autor: Cristina Roşca

28.02.2023, 09:36 883

Alexandru Medelean, fondator al companiei de consultanţă în M&A Wise Way Advisors, a asistat familia Rădulescu în vânzarea pachetului de 70% din acţiunile Domeniile Dealu Mare Urlaţi (DDMU) către Zarea SA. Ziarul Financiar a scris ieri despre faptul că această tranzacţie s-a parafat, producătorul de băuturi alcoolice Zarea preluând pachetul majoritar într-un business de peste 34 mil. lei din domeniul vinului.

Vânzător este familia Rădulescu, mai exact, este vorba de moştenitorii lui Adrian Rădulescu, fost consilier prezidenţial al lui Traian Băsescu şi ex-secretar de stat în Ministerul Agriculturii, care a decedat acum doi ani. El a fost şi preşedinte al Asociaţiei Fermierilor din România.

“Pe Alexandru Medelean l-am cunoscut în ianuarie 2021, iar de atunci pot spune că mi-a devenit pe lângă consultant, şi un mentor. Am învăţat alături de el o sumedenie de lucruri, de la arta negocierii până la eficientizarea businessului. Această tranzacţie reprezintă nu doar un salt al companiei noastre la un alt nivel, ci totodată, în plan personal, începutul unei prietenii de lungă durată”, a declarat Gabriel Rădulescu, acţionar şi administrtator al Domeniilor Dealu Mare Urlaţi. El este fiul lui Adrian Rădulescu, cel care a fondat businessul de 100 de hectare din domeniul vinului. Grupul DDMU a fost fondat în zona viticolă Dealu Mare de către Adrian Rădulescu în anul 2007, iar apoi businessul a fost dezvoltat alături de cei doi fii ai săi, Gabriel şi Ştefan.

Alexandru Medelean, devenit în 2019 consultant independent şi cadru didactic asociat al Universităţii Babeş Bolyai, după o experienţă de 23 de ani în cadrul PwC, a asistat vânzătorul în calitate de coordonator al tranzacţiei dintre Domeniile Dealu Mare Urlaţi şi Zarea. De altfel, el lucrează mai mult cu antreprenori locali.

Derularea procesului a constat într-o procedură competitivă cu mai mulţi investitori strategici şi financiari. Procesul a fost unul de lungă durată, care pe langă identificarea unei structuri adecvate fiecărui tip de investitor şi negocierea documentelor tranzacţiei, a impus şi realizarea în paralel a unor restructurari interne, menite a optimiza afacerea din punct de vedere structural şi patrimonial şi a o aduce în cea mai adecvată formă pentru tranzacţie, spune Alexandru Medelean.

Businessul este operat prin trei firme - Societatea de Promovare a Vinului SRL, Domeniile Dealu Mare SRL şi Vitis Prod SRL. Aceasta din urmă administrează plantaţiile de vie, pe când Domeniile Dealu Mare se ocupă de producţie şi cramă. Distribuţia este operată de compania Societatea de Promovare a Vinului SRL.

„Structurarea tranzacţiei s-a realizat prin consolidarea participaţiilor într-o singură companie, vânzarea unui pachet de participaţii de 70% din activitatea înscrisă în perimetrul tranzacţiei, urmată de o infuzie de capital dedicată consolidării patrimoniului viticol”, explică el.

De altfel, Alexandru Medelean spune că aceasta este, probabil, una dintre cele mai mari tranzacţii în domeniul viticol, din ultimii ani. Tranzacţia urmează să fie supusă aprobării Consiliului Concurenţei din România pentru a putea fi finalizată. 

"Am parcurs împreună cu acţionarii DDMU un drum lung şi complicat, de multe ori de la deznădejdea ratării la extazul reuşitei, în care am putut sa văd afacerea şi pe acţionarii ei în multiple ipostaze”, a adăugat el.

La această tranzacţie, au mai lucrat Carmen Medar (Carmen Medar Law Office) - care a asigurat asistenţa legală a tranzacţiei precum şi toate operaţiunile şi activităţile complexe -, Cristina Pau, Eliza Grigore şi Florentina Buzatu - pregătirea şi gestiunea camerei de date -, casa de avocatură RTPR - Due Diligence Legal, asistenţa Legal M&A şi asistenţa pe Dreptul Concurenţei – şi Mazars - Due Diligence Financiar şi Fiscal, pentru Zarea.

Zarea este unul dintre cei mai mari jucători din piaţa de băuturi, cu afaceri de aproape 150 mil. lei în 2021, cu 32% peste nivelul din anul anterior.

“(...) sperăm ca pe viitor să avem ocazia de a lucra şi stând pe aceeaşi bancă (cu Alexandru Medelean – n.red.)”, a declarat Emil Popescu, preşedintele Consiliului Director al Zarea SA.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO