Retail&Agrobusiness

Statul subvenţionează cultivarea tutunului cu 2.080 de euro pe hectar, în timp ce parlamentarii opoziţiei interzic fumatul „electronic“ în spaţiile publice

Statul subvenţionează cultivarea tutunului cu 2.080 de...

Autor: Roana Rotaru

23.04.2018, 00:05 1133

Sorin Mierlea, InfoCons: „Subvenţionarea tutunului este imorală. Banii aceia ar trebui să mergă la roşii, nuci sau alte produse agricole“.

Parlamentarii USR vor să interzică ţigările electronice în spaţiile publice şi să pună o taxă pe băuturile cu conţinut de zahăr ridicat, în timp ce statul român subvenţionează cultivarea tutunului cu circa 2.080 de euro pe hectar, iar cultura de sfeclă de zahăr cu 73 de euro pe hectar, potrivit datelor Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA), aferente campa­niei agricole 2017.

În prima parte a lunii aprilie, parlamentarii opoziţiei au cerut interzicerea ţigărilor electronice şi a dispozitivelor care încălzesc tutunul, argumentând că nu există studii ştiinţifice care să susţină că aceste noi forme de fumat sunt sănătoase.

„Tutunul este subvenţionat pentru că este o cultură pe cale de dispariţie. Aduce beneficii econo­mice. Alcoolul e la fel de toxic, dar asta nu însemnă că desfiinţăm viile şi livezile, că în felul acesta ne-am întoarce în epoca de piatră”, a spus Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).

Sorin Mierlea, preşe­dintele InfoCons, o asociaţie de protecţie a consumatorului, consideră că banii alocaţi subven­ţionării tutunului ar trebuie să meargă spre alte culturi agricole, mai puţin dăunătoare.

„Subvenţionarea tutunului este imorală. Banii aceea ar trebui să mergă la roşii, nuci sau alte produse agricole. Este o subvenţie din bani publici dusă într-o zonă care creează probleme. Nu cred că există nicio justificare pentru aşa ceva. Nu e normal, chiar dacă argumentul este de a sprijini nişte producători agricoli”, spune şeful InfoCons.

Săptămâna trecută, opoziţia a cerut şi suprataxarea băuturilor cu exces de zahăr, pentru a reduce incidenţa diabetului zaharat şi bolilor cardio-vasculare. 

„Românii sunt cei mai mari consumatori de băuturi răcoritoare îndulcite din Europa, iar preţul plătit este imens: avem cea mai mare incidenţă a diabetului din UE”, argumenta senatorul Adrian Wiener, iniţiatorul proiectului.

„Este o chestie de normalitate şi se regăseşte în mai multe state europene. Când un produs consumat în exces poate produce probleme de sănătate el automat trebuie taxat. Cei care doresc să plătească în plus pentru a consuma trebuie să îşi asume acestă taxare, ca în cazul în care se îmbolnăvesc tratamentul să nu fie suportat de toata lumea”, a spus Sorin Mierlea.

Subvenţia acordată fermierilor români pentru cultivarea tutunului este de 28 de ori mai mare decât sprijinul alocat pentru cultivarea sfeclei de zahăr.

Specialiştii din industrie spun că banii alocaţi subvenţionării sfeclei de zăhar nu ajung de fapt la fermieri, ci la companiile producătoare de zahăr, pentru că fermierii scad din preţul de achziţie cu cât e mai mare subvenţia.

„Cu cât statul subvenţionează sfecla de zahăr mai mult, cu atât scad preţurile de achiziţie. Din subvenţionarea sfeclei de zahăr câştigă doar fabricile”, a spus Laurenţiu Baciu.

Plafonul total alocat pentru subvenţionarea culturii de sfeclă de zahăr a fost de aproape 2 mil. euro în 2017, iar plafonul alocat pentru cultivarea tutunului a fost de 1,66 mil. euro, potrivit datelor APIA, subvenţii finanţate exclusiv din bugetul de stat sub formă de Ajutor Naţional Tranzitoriu. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO