Retail&Agrobusiness

Ştiaţi că şase judeţe din România au mai puţin de 500 de mici comercianţi alimentari? Paradoxal, în Bucureşti sunt de aproape 10 ori mai mulţi

Ştiaţi că şase judeţe din România au mai puţin de...

Autor: Cristina Roşca

10.06.2022, 00:07 1242

Aproape 50.000 de microîntreprinderi sunt active în comerţul alimentar local, aceste afaceri fiind cele care operează magazinele tradiţionale şi chioşcurile.

În mod paradoxal, cele mai sărace judeţe din România, cele ocolite de regulă de investiţii majore, chiar şi din partea marilor comercianţi internaţionali, sunt cele care au cele mai puţine afaceri mici în retailul alimentar. E vorba de acele firme care operează tradiţionalele chioşcuri.

Astfel, Mehedinţi, Covasna, Sălaj, Harghita, Satu Mare şi Caraş-Severin sunt judeţele din România care au fiecare mai puţin de 500 de microîntreprinderi active în comerţul alimentar local, aceste afaceri fiind cele care luptă în continuare cu marile lanţuri internaţionale pentru banii pe care românii îi cheltuie pe bunuri de larg consum.

La polul opus se află, paradoxal, Bucureştiul, care are de aproape zece ori mai multe astfel de afaceri, deşi Capitala este şi cea care are cele mai multe magazine moderne, fie ele hipermarketuri ori supermarketuri, fie magazine de discount şi proximitate modernă.

Pentru harta comerţului tradiţional, au fost selectate doar microîntreprinderile dat fiind că un magazin din segment are, în mod normal, afaceri sub acest prag de 2 milioane de euro, conform datelor ZF obţinute de la jucătorii din domeniu.

În total, sunt circa 47.500 de astfel de firme, cu 60.000 de salariaţi şi cu afaceri cumulate de 15 mld. lei (3 mld. euro).

Ziarul Financiar a lansat pe 1 iunie prima ediţie a catalogului Atlasul de business al României, care cuprinde 40 de hărţi, care transpun în imagini mediul economic local. Harta comerţului tradiţional e doar una dintre ele.

Descoperiţi Harta Comerţului Tradiţional local, alături de alte 39 de hărţi, în anuarul Atlasul de business al României, ce poate fi achiziţionat online de pe www.zf.ro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO