Retail&Agrobusiness

Suflu nou în economie. ZF a identificat 20 de companii create din 2017 încoace care au creat mii de locuri de muncă sau au ajuns la afaceri de peste 100 mil. lei. Cine sunt?

Suflu nou în economie. ZF a identificat 20 de companii...

Autor: Alexandra Matei

02.01.2023, 00:02 6628

ING Hubs România,  un hub global de tehnologie al grupului ING (2017), fabrica de căşti wireless Sennheiser, cu etichetă „made in Braşov din 2018, discounterul german de modă Kik care în 2018 deschidea primul magazin în România, iar la finalul acestui an a bifat deja locaţia cu numărul 100, Abatorul Periş, companie creată pornind de la activele unui brand ajuns în faliment sau Optical Investment Group/OPTIblu, grupul sub care fondul Innova a strâns sub o umbrelă achiziţiile din ultimii ani sunt câteva dintre companiile create în ultimii cinci ani şi identificate de ZF cu un salt spectaculos al businessului în ultimii ani.

ZF a identificat 20 de companii dinamice create în perioada 2017-2021, practic cu o prezenţă de maxim cinci ani pe piaţa locală, companii care arată la ce dimensiune poate ajunge un business care se aşează pe o nişă de piaţă, care găseşte un cadru potrivit pentru producţie, un spaţiu de retail sau care foloseşte resursa umană valoroasă şi bine pregătită pentru a răspunde din Bucureşti, Cluj-Napoca, Timişoara sau Iaşi unor nevoie globale de zeci de miliarde de euro anual.

Analiza acestor businessuri a fost inclusă în catalogul ZF Cele mai dinamice companii din România, un proiect editorial aflat la a doua ediţie şi care a apărut pe piaţă în octombrie.

 

Companii create în 2017

♦ ING HUBS – peste 1.000 de locuri de muncă în numai cinci ani.

ING Hubs România, companie înfiinţată în 2017, este un hub global de tehnologie care furnizează peste 150 de servicii de dezvoltare software, management al datelor, risc non-financiar şi audit.

Compania a pornit sub numele de ING Tech, însă recent şi-a schimbat denumirea în ING Hubs România, întrucât a adăugat în portofoliul său trei arii noi de activitate care completează zona tech – audit tech, NFR (servicii de compliance – verificare de clientelă, tranzacţii) şi operaţiuni de retail.

Zona tech rămâne însă în continuare activitatea principală a hub-ului, întrucât echipa de ingineri a ING Hubs România oferă, în total, servicii pentru 24 de unităţi ale ING din mai multe ţări.

ING Hubs este una dintre cele mai dinamice companii înfiinţate în ultimii cinci ani, ceea ce se vede atât prin prisma creşterii cifrei de afaceri de la an la an, cât şi prin numărul de locuri de muncă create. În 2018, compania avea 540 de angajaţi, iar anul trecut numărul lor a depăşit 1.000.

 

♦ ASCENDIS WELLNESS/SUN WAVE PHARMA – ambiţia de a ridica o fabrică de medicamente de la zero

Ascendis Wellness SRL/Sun Wave Pharma, companie specializată în producţia de suplimente naturale, care îl are în conducere, printre alţii, şi pe Dragoş Dinu, executivul care a condus A&D Pharma, are în plan ca în următorii trei-patru ani să deschidă şi o fabrică proprie în România.

În 2008, compania a fost fondată de Yogish Agarwal, fostul country manager în România al gigantului farmaceutic indian Ranbaxy (Terapia). Ulterior, fondatorul a vândut compania, iar în prezent nu mai este implicat în cadrul Sun Wave Pharma.

Prima schimbare de acţionariat a companiei a fost în 2017, când sud-africanii de la Ascendis Health au preluat Sun Wave Pharma. În octombrie 2021, două fonduri de investiţii, Letter One şi Blantyre Capital, au preluat acţionariatul complet. Bedros Kalfayan a fost numit CEO al Sun Wave Pharma din ianuarie 2022. El vine cu o experienţă de 15 ani în Beiersdorf, unde, cel mai recent, a fost country general manager Polonia şi Ţările Baltice.

Portofoliul de produse al companiei include 74 de formule şi acoperă categorii precum sănătatea intestinului, creierului, ficatului, infecţia tractului urinar, sănătatea articulaţiilor, vitaminele, mineralele şi suplimentele, răceala şi gripa, sănătatea femeilor, fertilitatea.

 

♦ SENNHEISER  - căştile wireless cu etichetă „made in Braşov”

Sennheiser este un producător german cu activitate de producţie inclusiv în România, la Braşov, acolo unde sunt fabricate, încă din 2018, produse pentru piaţa audio profesională.

Printre acestea se numără sistemele Evolution Wireless G4 şi Evolution Wireless Digital, XS Wireless Digital, precum şi renumitele căşti pentru DJ, HD25 şi căştile de monitorizare HD280.

La bază, Sennheiser este o afacere de familie transmisă din generaţie în generaţie şi are o istorie de peste 75 de ani. Sediul central al companiei este situat în Germania, la Wennebostel în Wedemark, lângă Hanovra.

Fabrica din Braşov a producătorului german a jucat un rol important în comunitatea locală. De la înfiinţare şi până acum, unitatea de producţie a creat aproape 140 de locuri de muncă.

Anul 2021, al patrulea an de funcţionare a sucursalei Sennheiser din România a fost cel mai bun an de până acum din perspectiva cifrei de afaceri. Compania a depăşit anul trecut 320 mil. lei cifră de afaceri. Acest rezultat este unul spectaculos, în contextul în care în anii precedenţi cifra de afaceri nu ajunsese nici măcar la 100 mil. lei, cel mai înalt prag atins fiind 14,6 mil. lei în 2020.

 

EBM - PAPST AUTOMOTIVE & DRIVES ROMANIA – peste 170 de tipuri de motoare şi ventilatoare electrice fabricate la Oradea – CU GRAFIC

Grupul ebm-papst Automotive & Drives Romania este lider mondial pe piaţă în producţia de motoare electrice şi ventilatoare.

Acesta şi-a început activitatea în Oradea, în decembrie 2017, cu o echipă locală de 17 angajaţi. Numărul lor a crescut de la an la an, iar în prezent echipa a ajuns la peste 400 de oameni.

Momentele cheie în dezvoltarea companiei din Oradea au fost: preluarea primei clădiri în aprilie 2018 şi începerea producţiei de motoare destinate sistemelor de intralogistică, industriei medicale şi de automatizări industriale în iunie 2018, preluarea celei de-a doua clădiri în aprilie 2019 şi începerea în iulie 2019 a producţiei de ventilatoare şi pompe electrice destinate industriei auto.

Odată cu preluarea celei de-a treia clădiri, în aprilie 2020, compania a ajuns să deţină în Oradea o suprafaţă construită de 17.600 mp.

La Oradea se produc în acest moment peste 170 de tipuri de motoare şi ventilatoare electrice pentru zeci de clienţi din diverse industrii (intralogistică, medicală, auto) de pe toate continentele.

 

♦ KIK TEXTILIEN – drumul spre primele 100 de magazine

Discounterul german de modă Kik este prezent în România din 2018 şi deţine o reţea de peste 70 de magazine la nivel naţional, iar la conducere se află, pe poziţia de director general, Raluca Hartmann.

Portofoliul cuprinde de la produse de îmbrăcăminte, până la o gamă diversă de articole non-food pentru casă.

Compania operează două depozite în Germania şi un depozit în Slovacia.

Traseul mărfurilor începe în containerele maritime livrate în porturile din Rotterdam, Anvers, Hamburg sau Bremen, iar apoi marfa este transportată mai departe, pe cale fluvială sau pe cale ferată către centrele de grupaj din imediata apropiere a centrelor de depozitare.

Transportul către rampele de intrare din depozite se face pe cale rutieră. Odată ce marfa a ajuns în depozitele Kik, aceasta este recepţionată şi paletată, iar apoi este pregătită pentru a fi reîncărcată în camioane. În cele din urmă, transportul mărfii către magazine se face în colaborare cu un număr mare de firme de transport.

Kik a pornit în România cu circa 30 de angajaţi, iar în prezent are aproape 500 de oameni în echipă.

Cifra de afaceri a crescut constant, iar anul trecut, în comparaţie cu 2020, compania aproape şi-a dublat-o, ajungând la 184,4 mil. lei.

 

♦ VEONEER ROMANIA – dezvoltă tehnologie auto pe ruta Timişoara – Iaşi

Veoneer este o companie de tehnologie auto, lider mondial în sistemele de siguranţă activă şi de control al reţinerii.

Veoneer este un furnizor de hardware de nivel 1 şi un integrator de sisteme, produse care fac parte din peste 125 de lansări de vehicule programate pentru 2022.

Compania are sediul central în Stockholm, Suedia şi are 8.300 de angajaţi în 13 ţări, cu centre de dezvoltare şi centre de producţie. În România, ea este prezentă din 2006, cu un centru deschis la Timişoara, iar din 2017, şi la Iaşi.

Veoneer România continuă să facă angajări, iar în prezent are peste 30 de posturi disponibile în Timişoara şi Iaşi.

Anul trecut, compania a raportat o cifră de afaceri de 152,2 mil. lei şi avea aproape 600 de angajaţi. Cel mai bun an al companiei, din perspectiva cifrei de afaceri, dar şi a numărului de angajaţi a fost 2019, când aceasta generase venituri de peste 183 mil. lei şi avea în echipă aproape 900 de oameni.

 
 

Companii create în 2018

♦ VITESCO TECHNOLOGIES ENGINEERING ROMANIA  - recrutări masive în 2021

Vitesco Technologies este o companie germană lider în domeniul tehnologiilor de transmisie moderne şi a soluţiilor de electrificare, spin-off din Grupul Continental şi fosta Continental Powertrain.

Misiunea companiei este de a dezvolta tehnologii şi soluţii de electrificare pentru toate tipurile de vehicule.

Portofoliul include soluţii de electrificare de 48 de volţi, acţionări electrice şi echipamente electronice pentru vehicule hibride şi electrice.

Compania are sedii în mai multe oraşe din România, printre care şi Sibiu, Iaşi, Braşov şi Timişoara.

Compania este orientată constant către crearea de noi locuri de muncă, atât pentru absolvenţi şi profesionişti, cât şi pentru elevi şi studenţi, pentru care există diverse programe de internship sau formare.

Anul trecut, numărul mediu de angajaţi a crescut cu aproape 50% faţă de 2020, ajungând astfel la 1.900, cel mai mult de până acum.

 

♦ YELLOW FRESH FRUITS – sute de containere cu banane care ajung în Remetea Mare

Compania Yellow Fresh Fruits din Remetea Mare, jud. Timiş deţine un depozit logistic în care ajung banane originare din Ecuador.

Acestea ajung prima dată în Polonia, Yellow Fresh Fruits fiind un brand operat de grupul polonez Citronex, unul dintre cei mai mari importatori şi distribuitori de banane la nivel global.

În medie, sunt livrate circa 250 de containere cu banane pe săptămână, adică în jur de 5.000 de tone de banane.

Bananele, imediat după coacere, ajung la centrele de distribuţie şi în supermarketuri precum Kaufland, Carrefour, Profi sau Penny.

Comparativ cu anul anterior, compania a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri cu peste 40% şi a raportat un număr de 106 angajaţi. Anul 2021 a fost al doilea cel mai buni an al companiei din perspectiva profitului, după 2019, întrucât acesta a crescut cu aproape 110% faţă de anul precedent, ajungând la 8,5 mil. lei.

 

♦ TRAVEL BRANDS – pariul gigantului Dertour pe piaţa locală de turism

Travel Brands SA este o companie din România, cu sediul central în Bucureşti, care operează în industria agenţiilor de turism.

La finalul anului 2018, omul de afaceri Dragoş Anastasiu dezvolta un nou brand de agenţii de turism, care avea să devină Travel Brands. Acesta a fost promovat ca un hipermarket de turism, ce aduna ofertele tuturor brandurilor touroperatorilor din România şi Germania într-o singură agenţie.

Agenţia germană de turism Dertour, parte a gigantului Rewe, cunoscut în special pentru operaţiunile de retail precum magazinele de discount Penny Market prezente şi în România, a finalizat achiziţia Travel Brands în octombrie 2019.

Procesul de achiziţie a început în luna iulie a anul 2019, când activităţile de turism ale Grupului Eurolines – turoperare, retail, business travel şi incoming, care se derulau pe trei companii distincte – Touring Europabus (deţinătoarea francizelor TUI TravelCenter şi Eurolines), Nova Travel şi Danubius Travel, deţinute de Dragoş Anastasiu, au fost transferate pe noua companie Travel Brands SA, care a fost vândută către Grupul DER Touristik.

Cel mai bun an al companiei din perspectiva cifrei de afaceri a fost 2021, când aceasta a depăşit 280 mil. lei, plus 255% faţă de 2020.

 

Companii create în 2019

♦ ORACLE GLOBAL SERVICES ROMANIA – reorganizarea internă care a creat un angajator de top

Gigantul american Oracle, unul dintre cei mai mari jucători din industria globală de tehnologie, a înfiinţat în 2019 a doua companie în România, Oracle Global Services România.

Prima companie înfiinţată în România de Oracle a fost Oracle Romania SRL, în 2002.

Oracle Global Services Romania a preluat încă de la înfiinţare o parte dintre angajaţii Oracle Romania SRL într-o mişcare de reorganizare la nivel de grup. În primul an de activitate, cea de-a doua firmă Oracle din România a făcut afaceri de peste 253 mil. lei.  În 2021, Oracle Global Services Romania s-a apropiat de 500 mil. lei cifră de afaceri şi are puţin peste 2.130 de angajaţi.

 

♦ ABATORUL PERIS – din faliment la zeci de milioane de lei cu un nou acţionar

Compania Abatorul Periş SA a fost înfiinţată la începutul lunii aprilie 2019 de către acţionarii Agricover. Înainte de 1990, la Periş era un mare centru de reproducţie de porcine. Linia Sintetică Periş 345 şi Linia Sintetică Periş 2000 erau două scheme de ameliorare a raselor de suine din baza genetică de F1 de la Periş, din care mai există astăzi doar un abator ce face parte din grupul Agricover, care a preluat în 2015 activele companiei aflate în pragul falimentului.

Abatorul Periş este în prezent deţinută de CCI Cardinal Equity, firmă constituită în 2021, cu aceeaşi structură de acţionariat ca Agricover Holding. Acţionarul majoritar al Agricover Holding este Jabbar Kanani.

Conform ultimelor date ZF, compania are parteneriate cu un număr de peste 45 de ferme de porci din România şi operează un lanţ propriu de 21 de magazine Periş Cash & Carry.

De asemenea, din noiembrie 2020, cârnaţii, micii sau alte semipreparate din car­ne făcute de Abatorul Periş sunt listate pe aplicaţia Bringo şi majoritatea producţiei de car­ne de porc sub formă de carcasă, piese tranşate şi produse proaspete procesate ajunge în Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Mega Image, Metro, Profi, Penny şi Lidl.

 

♦ OPTICAL INVESTMENT GROUP/OPTIblu – fondul Innova strânge sub o umbrelă achiziţiile din ultimii ani

Optical Investment Group deţine reţeaua OPTIblu, unul dintre principalii retaileri de optică medicală din Romania, ce cuprinde peste 77 de magazine în 29 de localităţi la nivel naţional.

OPTIblu deţine un portofoliu de produse ce cuprinde peste 50 de mărci de rame de vedere şi ochelari de soare. Printre cele mai populare mărci se numără: Polaroid, Ray Ban, Carrera, Hugo Boss, Dior, Max &Co, Max Mara, Pepe Jeans, Pierre Cardin, Converse sau Tommy Hilfiger.

Din punct de vedere medical, clienţii OPTIblu beneficiază de servicii pentru determinare de dioptrii, atât pentru adulţi, cât şi pentru copii şi sunt ghidaţi în procesul de adaptare cu lentile de contact sau alegere a ochelarilor de vedere.

Optical Investment Group a raportat anul trecut afaceri de 137,2 mil. lei, un rezultat spectaculos în comparaţie cu anul precedent, când compania înregistrase o cifră de afaceri de doar 2,3 mil. lei,

Numărul mediu de angajaţi raportat în 2021 a fost de circa 550 de persoane, faţă de doar trei angajaţi în 2020.

Optical Investment Group este deţinut de fondul de investiţii Innova Capital, unul dintre cei mai activi jucători din private equity în România, fiind prezent local de la finalul anilor ’90.

 
 

Companii create în 2020

 

♦ IVECO DEFENCE VEHICLES ROMANIA – camioane pentru armată într-o fabrică de 50 mil. euro

Compania Iveco Defence Vehicles Romania SRL este deţinută de grupul Iveco, cu sediul în Bolzano, un oraş din nordul Italiei.

Pe lângă departamentul de inginerie şi atelierul de prototipare, unitatea de la Bolzano găzduieşte toate operaţiunile de producţie, marketing şi postvânzare, în timp ce o unitate suplimentară cu sediul în Vittorio Veneto oferă un centru de excelenţă pentru armuri.

Iveco Defence Vehicles Romania produce camioane pentru Armata Română într-o fabrică din Petreşti, Dâmboviţa, în care a investit 50 mil. euro.

Compania îl are la conducere pe Bogdan Iuliade, acesta ocupând funcţia de general manager şi având o experienţă în conducerea businessurilor internaţionale de peste 18 ani.

În cei doi ani de activitate, compania a ajuns la afaceri de peste 200 mil. lei. În 2021, Iveco Defence Vehicles Romania a raportat un profit net de circa 470.000 de lei şi un număr mediu de 4 angajaţi.

Iveco Defense Vehicles are puncte de lucru şi în Spania, Franţa, Germania, Belgia, SUA şi Brazilia.

 

♦ METRO DIGITAL ROMANIA  - încă o divizie a grupului german care lucrează pentru sute de pieţe

METRO.digital este o companie de tehnologie parte a grupului german METRO, unul din principalii jucători de pe piaţa de comerţ angros.

METRO.digital a fost înfiinţată în urma semnării unui parteneriat strategic multianual între METRO AG şi Wipro Limited, la preluarea celor două companii de tehnologie ale angrosistului - METRONOM în Germania şi METRO SYSTEMS în România.

Actorul global asigură toate infrastructurile IT şi serviciile de aplicaţii pentru toate ţările METRO, în timp ce METRO.digital se concentrează pe soluţii şi produse IT inovatoare.

Activitatea METRO deserveşte o gamă de întreprinderi atât mici, cât şi mari, care se împart în trei grupuri de clienţi: HoReCa, comercianţi (mici magazine alimentare, chioşcuri, vânzători stradali de alimente, benzinării) şi SCO (companii de servicii şi birouri).

 

♦ AMER SPORTS RO – Ştiaţi că brandurile Salomon şi Wilson au fabrici în România?

Amer Sports, unul dintre cei mai importanţi producători de echipamente sportive, care deţine brandurile Salomon sau Wilson, administrează o fabrică din România.

În fabrica Chimsport din Orăştie, judeţul Hunedoara, gigantul produce clăpari Salomon şi componente pentru biciclete sub brandul Mavic.

Grupul finlandezo-chinez Amer Sports a preluat fabrica Chimsport din Orăştie acum aproximativ doi ani, unitatea de producţie fiind, la momentul respectiv, unul dintre cei mai mari furnizori ai Amer Sports în România.

Cele mai importante fabrici proprii ale Amer Sports sunt amplasate în Bulgaria, Austria, Franţa Finlanda, Canada şi SUA. Mai mult, grupul are fabrici hibride în Europa de Est, unde acţionariatul e împărţit cu antreprenori locali.

Amer Sports RO a raportat pentru anul anterior o cifră de afaceri de 114 mil. lei, plus 20%, iar numărul angajaţilor a crescut cu aproape 70% faţă de 2020, astăzi compania având o echipă formată din aproape 340 de persoane.

 

♦ Amazon Web Services EMEA  - continuă dezvoltarea pe piaţa locală

Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala Bucureşti este a treia companie deţinută în România de grupul american Amazon.

În România, Amazon, cel mai mare retailer online din lume, mai deţine companiile Amazon Development Center - înfiinţată în 2005 şi care are birouri în Bucureşti, Iaşi şi Timişoara - şi Amazon Data Services - activă din 2018 şi care are sediul în zona Pipera din Capitală.

Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala Bucureşti, compane înfiinţată în toamna lui 2020, care desfăşoară activităţi de servicii privind tehnologia informaţiei, a încheiat anul 2021 cu afaceri de peste 85 de milioane de lei, înregistrând o creştere de peste 600% comparativ cu anul precedent, când aceasta raporta afaceri de 12 mil. lei

Dacă la finalul anului 2020 compania raporta pierderi de peste 100.000 de lei, la sfârşitul anului trecut, Amazon Web Services EMEA SARL Luxemburg Sucursala Bucureşti a înregistrat un profit net de peste 1,1 milioane de lei.

Anul trecut, compania şi-a mărit echipa cu doar doi angajaţi, ajungând de la cinci oameni în 2020, la şapte în 2021.

 

Companii create în 2021

♦ TESLA MOTORS ROMANIA – de la zero la 72 mil. lei în mai puţin de un an

Tesla Motors România este divizia locală a companiei controlate de Elon Musk şi a fost înfiinţată în luna ianuarie a anului trecut.

Primul birou al Tesla în România face parte din proiectul de birouri Central Business Park de pe Calea Şerban Vodă din Bucureşti.

Prin intermediul acestei sucursale, compania şi-a propus să deschidă staţii Supercharger.

În prezent, în România există staţii Supercharger Tesla în Bucureşti, Constanţa, Piteşti, Sibiu şi Timişoara, iar în curând vor fi deschise şi în Braşov, Cluj-Napoca şi Craiova.

În conducere, Tesla Motors România are doi americani – David Feinstein şi Yaron Klein –, un olandez, Stephan Werkman şi un elveţian, Zwahlen Simon.

După primul an de activitate, compania deţinută de Tesla a ajuns la afaceri de peste 72 mil. lei.

Tesla Motors România avea anul trecut un număr mediu de opt angajaţi.

 

♦ AAYLEX ONE/COCORICO – reorganizarea unui brand puternic din industria cărnii

AAylex One din Buzău este compania care se află în spatele brandului de carne de pasăre Cocorico, deţinută de Bogdan Stanca, unul dintre mai cunoscuţi antreprenori din industria cărnii.

Aceasta a fost creată anul trecut în urma unui proces de fuziune prin contopire, prin care grupul a reuşit să integreze într-o singură companie - AAylex ONE - 16 dintre entităţile sale.

Compania operează două fabrici de nutreţuri de mare capacitate, ferme de reproducţie, incubaţie şi creştere pui, un abator, precum şi două fabrici de procesare produse inovative cu valoare adăugată.

În luna august a acestui an, CEC Bank a acordat o linie de credit de 15 mil. euro pentru finanţarea activităţii curente a AAylex One. PCF Investment Banking a acţionat în calitate de consultant financiar exclusiv al companiei în structurarea, negocierea şi implementarea tranzacţiei.

AAylex One a raportat după primul an de activitate o cifră de afaceri de 64,4 mil. lei. Compania are aproape 2.000 de angajaţi.

 

♦ ARRIVER SYSTEM SOFTWARE – gata pentru maşinile de nouă generaţie

Arriver este o nouă unitate software şi o nouă marcă, axată pe dezvoltarea de software de percepţie, fuziune şi politică de conducere pentru maşinile de nouă generaţie.

Arriver are 800 de oameni în cinci ţări: Germania, România, Suedia - unde se află şi sediul central al companiei -, SUA şi China.

Compania are în România două sucursale, la Iaşi şi la Timişoara.

Arriver System Software (Timişoara) a ajuns în 2021, primul an de activitate, la o cifră de afaceri de 34,5 mil. lei, iar echipa actuală este formată din aproape 200 de persoane.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO