Retail&Agrobusiness

Supermarketul viitorului funcţionează fără angajaţi şi a fost deja deschis în Suedia. Clientul descuie magazinul şi scanează produsele de unul singur, printr-o aplicaţie pe mobil

Supermarketul viitorului funcţionează fără angajaţi...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

14.04.2016, 16:56 11127

Un supermarket din Suedia funcţionează fără niciun angajat şi le permite cumpărătorilor ca, printr-o aplicaţie instalată pe telefon, să deschidă uşile, să scaneze produsele şi să le plătească, scrie cotidianul britanic Daily Mail.

Vine weekendul! Unde poţi călători în doi cu numai 99 de lei. Cele mai frumoase destinaţii de vacanţă. Galerie FOTO

Magazinul a fost înfiinţat în localitatea suedeză Viken, după ideea unui cetăţean pe nume Robert Ilijason, şi a fost deschis doar după ce aplicaţia a fost aprobată de compania americană Apple în luna ianuarie. Localnicul s-a gândit la această variantă după ce a rămas fără mâncare pentru copilul său şi a trebuit să conducă aproximativ 20 de kilometri până la cel mai apropiat magazin deschis la acea oră. Atunci s-a gândit că şi în oraşul său ar trebui să existe un magazin deschis permanent, aşa că supermarketul pe care l-a conceput funcţionează 24 de ore din 24, în toate zilele săptămânii, pentru că nu are nevoie de personal.

Concret, clienţii folosesc aplicaţia denumită Näraffar în suedeză (“magazin în apropiere” – trad.) ca să deschidă uşa şi să scaneze fiecare produs în parte, apoi sunt taxaţi lunar pentru cumpărăturile pe care le-au făcut prin contul bancar. Iniţiatorul afacerii s-a gândit şi la metode prin care să împiedice furtul din magazin al celor care ar putea avea această idee.

“Ca să intri, trebuie să foloseşti aplicaţia, unde te identifici folosind BankID, o soluţie suedeză de identificare folosită de bănci. Aşa că pot să ştiu cine eşti şi îţi pot permite accesul doar dacă nu ai un istoric în ceea ce priveşte creditele. În plus, fiecare centimetru din magazin este verificat de cel puţin o cameră de luat vederi”, spune Robert Ilijason.

Planul lui este să implementeze acest tip de magazin şi în alte părţi ale lumii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO