Retail&Agrobusiness

Sute de angajaţi APIA protestează în faţa ministerului Agriculturii

Sute de angajaţi APIA protestează în faţa...

Autor: Anca Olteanu

22.11.2017, 13:33 148

Aproximativ 500 de angajaţi ai Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) din ţară protestează miercuri, în faţa Ministerului Agriculturii, ei fiind nemulţumiţi că de faptul că, anul viitor, salariile vor scădea cu aproximativ 30%.

"Salariaţii APIA din centrele judeţene protestează pentru că sunt afectaţi de legea salarizării unitare, legea 153 şi de transferul contribuţiilor de la angajator către angajat. Astfel, de la 1 ianuarie noi avem scăderi de salarii. Scăderile salariale depind de funcţie. Sunt scăderi de la 600-700 de lei până la 2.000 de lei, la funcţiile de conducere, adică peste 30% din salariu. Sperăm ca, prin amendarea legii unitare, şi personalul centrelor judeţene să fie salarizat pe grila administraţiei centrale, astfel încât de la 1 ianuarie să ni se acorde o creştere care să acopere transferul taxelor de la angajator la angajat. Practic, cerem o grilă astfel încât să fim protejaţi de acest transfer, altfel loveşte în sumele nete pe care le încasăm, ceea ce contravine promisiunilor guvernanţilor că nu vor scădea salariile cu niciun leu", a declarat, pentru agenţia de presă MEDIAFAX, Sorin Neagu, angajat APIA.

Angajaţii APIA spun că au de gând să protesteze până la soluţionarea problemei. Ei sunt nemulţumiţi că salariile le vor scădea chiar şi cu 30 de procente.

O delegaţie a protestatarilor a discutat cu reprezentanţii ministerului Agriculturii.

"Domnul ministru nu a venit, a fost un secretar de stat şi au mai participat reprezentanţi ai ministerului Agriculturii şi ai ministerului Muncii. Cererea noastră a fost trecerea pe aparatul central. Nu renunţăm până nu obţinem acest lucru. Au spus că transmit mai departe cererea noastră către domnul ministru. Nu o să periclităm sub nicio formă plăţile către fermieri, dar până la un punct. O să le transmitem programul de acţiuni când decidem. Mâine şi poimâine, normal ar fi să ne continuăm protestele la centrele judeţene. Avem un memoriu lăsat la ministerul Agriculturii, o să îl lăsăm şi premierului şi bănuiesc că data viitoare o să mergem la Guvern ca să fim auziţi. Nu ne-a promis nimic concret. Ne-am transmis că merităm salariile pe care le avem", a declarat liderul federaţiilor sindicale din APIA, Octavian Mateescu.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) are aproape 4.800 de angajaţi, circa 400 în aparatul central şi 4.400 la centrele judeţene.

Proteste ale angajaţilor APIA au avut loc în majoritatea judeţelor din ţară.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO