Retail&Agrobusiness

Ţăranii nu vor să cedeze în faţa pestei porcine africane. Gosopdar cu 12 porci din Arad: „Când aud că vin jandarmii în sat, tai procii înainte să ajungă la mine şi îi bag în congelator”

Ţăranii nu vor să cedeze în faţa pestei porcine...

Autor: Roana Rotaru

07.08.2018, 18:54 356

Inspectorii sanitari veterinari iau în considerare varianta de a sacrifica porcii din gospodăriile populaţiei, chiar şi sănătoşi, din judeţele învecinate cu cele în care s-a identificat deja focare de pesta procină africană, în încercarea de a opri răspândirea virusului, potrivit lui Cătălin Ene, proprietarul fermei Macro Suin din Costeşti, judeţul Argeş, o fermă din top zece cele mai mari ferme din România.

De la începutul anului pesta porcină africană a fost confirmată în opt judeţe din România, respectiv în Satu Mare, Bihor, Sălaj, Tulcea, Brăila, Constanţa, Ialomiţa şi Galaţi, potrivit datelor Agenţiei Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA)

„Am înţeles că s-a dat drumul la vântoarea de mistreţi şi că vor să sacrifice porcii din gospodăriile populaţiei, din judeţele apropiate de cele contaminate, chiar dacă porcii sunt sănătoşi. Nu sunt optimist că se rezvolva criza. Este posibil ca virusul să meargă înainte”, spune Cătălin Ene.

 ANSVSA a ucis până sfârşitul săptâmânii trecute aproape 12.000 de porci din gospodăriile populaţie şi circa 50.000 de porci din fermele comerciale, potrivit reprezentanţilor instituţiei.

Deşi ANSVSA asigură micii gospodari că vor fi despăgubiţi la preţuri cuprinse între 8 şi 12 lei pe kilogram, ţărani nu vor să renunţe la animalele lor.

„Legea te obligă să-i dai, dar eu nu-i dau, îi tai şi îi mănânc pentru că virsul nu se transmite la om. ând aud că vin jandarmii în sat, tai procii înainte să ajungă la mine şi îi bag în congelator, că nu au cum să-i execute pe toţi porcii odată. Oricum virsul nu e la porcii din gospodăriile populaţiei, ci la porcii mistreţi şi la porcii crescuţi liber”, a spus Cosmin G., un gospodar cu 12 porci din satul Conop, judeţul Arad.

Virusul pestei porcine africane rezistă între 3-6 luni în carnea sărată şi afumată şi câţiva ani în carne congelată, potrivit inspectorilor sanitari veterinari.  

ANSVSA susţine că a acordat despăgubiri în valoare de 148.000 lei (32.000 euro), până la data de 2 august 2018, urmând să efectueze plăţi de încă  2 mil. lei (445.000 euro).

Carniprod Tulcea, prima afacere lovită de virusul pestei porcine africane, încă aşteptă despăgubirile ANSVSA, pentru a-şi putea continua activitatea de procesare.

„Aşteptăm să ne dea banii pentru că nu mai avem bani de plăţi, de salarii. Băncile nu dau bani, dacă nu se lucrează. Dacă am avea bani, am putea cumpăra carne şi continua astfel activitatea de procesare. Până acum am concediat 150 de persoane, am ras tot efectivul de porci şi mai trebuie să distrug 600 de tone de carne şi 100 de tone de preparat”, a spus Nicolae Ciuleac, proprietarul Carniprod Tulcea.

Pesta porcină africană nu se transmite la oameni, ci produce pagube economice însemnate crescătorilor de porci, pentru că odată depistat virusul într-o fermă, toate animalele trebuie sacrificate şi neutralizate, potrivit inspectorilor sanitar-veterinari.

România avea un efectiv de porcine de circa 4,4 milioane capete în 2017, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.

În perioada 2006-2017, efectivul de porcine al României a scăzut cu circa o treime, potrivit sursei citate.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO