„Carmangeriile nu pot să facă export, ci vând doar pe piaţa locală, unde le merge foarte bine“.
Un număr de 488 de carmangerii – spaţii dotate corespunzător în care este recepţionată carnea provenită din unităţi autorizate sanitar-veterinar, apoi depozitată şi tranşată, pentru producerea de carne tocată sau produse din carne într-o gamă sortimentală restrânsă şi vânzarea cu amănuntul a acestora – au fost fost înregistrate din 2017 până în luna august a acestui an, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Autoritatea Naţională Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).
De la finalul lunii iulie 2017, România se confruntă cu virusul pestei porcine afircane, iar din acest motiv producătorilor români de carne le-a fost retrasă ştampila de formă ovală, care marca faptul că producţia este conformă cu normele sanitar-veterinare, iar carnea nu poate fi exportată în aceste condiţii. Astfel, marii procesatori din domeniu cumpără carne din import, iar micii producători şi-au creat propriile magazine de desfacere.