Retail&Agrobusiness

Topul celor mai mari 100 de insolvenţe: 88 din top 100 firme intrate în insolvenţă anul acesta sunt cu capital românesc

Topul celor mai mari 100 de insolvenţe: 88 din top 100...

Autor: Cristina Rosca

24.06.2015, 00:08 2916

Cele mai mari 100 de firme intrate în insolvenţă au afaceri de 3,7 miliarde de lei şi zeci de mii de salariaţi.

Afacerile româneşti sunt cele mai expuse pentru că ele trebuie să se descurce singure şi nu beneficiază de sprijinul unor grupuri puternice. Două firme din grupul Interagro, cel mai mare lanţ de supermarketuri din România şi două echipe de fotbal se află pe lista celor mai mari 100 de insolvenţe din 2015 după cifra de afaceri.

„Există mai multe motive pentru care sunt mai multe firme româneşti care intră în insolvenţă mai degrabă decât străine. Com­pa­niile cu acţionariat local, chiar şi cele care au făcut eforturi pentru a avea o activitate susţinută şi constantă s-au lovit de scăderea pieţei şi de faptul că nu au reuşit să îşi construiască un portofoliu suficient de mare de clienţi“, spune Cristian Pârvan, secretarul general al Aso­ciaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El adaugă faptul că firmele locale fac totul singure, fără a beneficia de sprijinul unui grup cu forţă financiară care să le susţină în diferite activităţi.

Cinci companii cu afaceri de peste 100 de mil. lei au intrat în incapacitate de plată în acest an, în frunte cu Succes Nic Com, cel mai mare retailer cu acţionariat românesc, controlat de antreprenorul gorjean Nicolae Sarcină. Pe o piaţă de 75-80 mld. lei, dominată de re­ţele străine precum Kaufland, Carrefour sau Mega Image, reţelele locale au fost forţa­te să intre în insolvenţă şi chiar să tragă obloanele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO