Retail&Agrobusiness

Topul celor mai mari importatori de dulciuri este dominat de multinaţionale. Poiana, Milka sau Mars, printre cele mai vândute branduri „made in UE“

Topul celor mai mari importatori de dulciuri este dominat...

Autor: Mădălina Panaete

12.03.2015, 17:01 2531
Nestlé România, importatorul Lion şi KitKat, s-a situat anul trecut pe primul loc în topul importatorilor activi în industria dulciurilor şi cafelei, aflându-se pe locul 106 între companiile care aduc cele mai multe produse sau materii prime din străinătate în România, arată o analiză ZF pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică (INS).
 
Nestlé România, cu afaceri de 663 mil. lei (150 mil. euro) , realizează o parte importantă din produse pe piaţa din România, spre deosebire de Mondelez, locul doi în topul importatorilor de dulciuri care nu mai are capacităţi de producţie pe plan local. De altfel, Mondelez are două companii între marii importatori de ciocolată şi dulciuri, astfel că valoarea cumulată a importurilor ar putea fi chiar mai mari decât cele realizate de Nestle. Institutul Naţional de Statistică nu furnizează date despre valoarea exporturilor pe fiecare companie în parte, ci doar poziţiile în clasament.
 
 
Topul importatorilor este dominat de multinaţionale, în condiţiile în care mulţi din jucătorii mari din domeniu au ocolit România când  s-a luat decizia de a investi în o fabrică.
 
De  exemplu, în cazul ciocolatei şi a altor produse care conţin cacao importurile ajung anual la 145 milioane de euro şi acoperă în jur de 60% din piaţă.
 
În volum, importurile au ajuns în 2013 la 46.000 tone, în creştere cu 56% faţă de anul 2008, ultimul an de boom economic. Această creştere a venit tocmai din faptul că unele multinaţionale şi-au redus capacităţile de producţie sau chiar au renunţat la ele.
 
Cei mai mari producători de ciocolată sunt Kandia Dulce şi Heidi Chocolat, ambele companii fiind deţinute de familia austriacă Meinl.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO