Retail&Agrobusiness

Topul celor mai mari proprietari de păduri: statul, IKEA, o companie privată românească şi mai mulţi investitori străini au 51% din „aurul verde” al României

Topul celor mai mari proprietari de păduri: statul,...

Autor: Roana Rotaru

07.02.2018, 18:01 2320
♦ Rom­silva administrează 3,14 milioane de hec­tare, ceea ce reprezintă 48% din totalul fondului forestier al ţării ♦ Un hectar de pădure costă între 2.000 şi 5.000 de euro, în funcţie de vârsta şi specia pădurilor, cele mai scumpe fiind pădurile de stejar.

Cei mai mari 15 proprietari de păduri din România deţin împreună peste 3,35 milioane de hectare de păduri, ceea ce reprezintă 51% din totalul fondului forestier al României, potrivit unei analize a ZF realizate pe baza datelor transmise de Ministerul Apelor şi Pădurilor, date aferente anului 2017.

ZF nu a luat în calcul în realizarea clasamentului de suprafeţele deţinute de grupuri de companii, aşa cum este cazul grupului de firme IRI, controlat de gigantul suedez din sectorul mobilei IKEA.

În acest clasament sunt prezenţi cinci ju­cători privaţi, sin­gurul proprietar român fiind Sturdza Gheorghe Ioan Eric, moştenitor al prinţului Dimitrie Sturdza.

„România este o ţară liberă, iar cine a avut bani a fost liber să cumpere. Am fi cumpărat şi noi, dar nu putem. Statul român are trebui să răscumpere suprafeţele, pentru că ar face bani din asta, plus că sunt mulţi proprietari mici care ar vinde dacă ar primi un preţ corect. Polonia a fost mai prudentă şi deţine peste 90% din fondul forestier al ţării. Are Romsilva bani să cumpere, dar îi risipeşte”, a declarat pentru ZF Nicolae Ţucunel, preşedintele Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România (ASFOR).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO