Retail&Agrobusiness

Topul productivităţii din agricultură: zece judeţe produc aproape jumătate din cantitatea de cereale şi seminţe

Agrobusiness 2019

Topul productivităţii din agricultură: zece judeţe...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

18.06.2019, 12:01 1498

Timişul a fost în 2018 principalul furnizor de cereale şi seminţe, cu o cantitate de peste 2,5 milioane de tone ♦ Cea mai mare cantitate de cereale se realizează în jumătatea de sud a ţării şi în vest.

Timişul, Constanţa şi Oltul au fost în 2018 judeţele unde s-au produs cea mai mare cantitate de cereale şi seminţe, conform datelor provizorii de la Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. În total, aceste trei judeţe au produs peste şase milioane de tone, adică peste 19% din cantitatea totală de 31 de milioane de tone produse la nivelul anului trecut. În clasa­mentul pe judeţe cu cele mai mari producţii se numără în special cele din vestul ţării, din sud şi sud-estul ţării. Exemple sunt Călăraşi, Ialomiţa, Teleorman, Bihor, dar şi Brăila. În total, primele zece judeţe au produs aproape jumătate din cantitatea totală de cereale şi seminţe.

Datele MADR includ cereale cultivate pentru boabe (triticale, orz, orzoaică, ovăz, porumb, sorg, orez, mei şi alte cereale) şi seminţe. Însă, dacă luăm în calcul producţia pe hectar, se poate vedea că cele mai productive sunt judeţe precum Ialomiţa, Călăraşi şi Brăila, unde în 2017 (ultimele date care includ şi suprafaţa cultivată la INS) producţia la hectar depăşea 5.500 sau chiar 6.000 de tone. Însă, anul trecut a fost peste 2017 ca producţie de cereale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO