Retail&Agrobusiness

Tranzacţie surpriză: Fraţii Pavăl de la Dedeman, prin vehiculul lor de investiţii, cumpără 30% din Farmacia Tei şi Bebe Tei, business-ul dezvoltat în România cu una dintre cele mai mari creşteri în ultimii ani

Tranzacţie surpriză: Fraţii Pavăl de la Dedeman, prin...

Autor: Cristina Roşca

16.04.2022, 17:00 81723

Fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii retailerului de bricolaj Dedeman, cea mai puternică afacere antreprenorială locală după cifra de afaceri, cumpără un pachet minoritar de 30% din acţiuni în cadrul grupului format din Farmacia Tei şi Bebe Tei. Vânzătorul este Roxana Maftei, antreprenoarea care a dezvoltat acest business, unul dintre cele mai dinamice de pe piaţa locală.

„Investiţia fraţilor Pavăl în grupul Tei ne va ajuta să putem oferi serviciile noastre unui număr mult mai mare de clienţi din România, prin modelul propriu de business. Dincolo de capacitatea financiară de care dispune, Pavăl Holding va contribui cu experienţa sa în dezvoltarea unei reţele de magazine fizice, precum şi expertiza în materie de gestiune financiară performantă. Prin acest parteneriat grupul Tei îşi propune să treacă la următoarea etapă din evoluţia sa, beneficiind cât mai mult de know-how-ul, capacitatea de scalare, dar şi de soliditatea financiară pe care Pavăl Holding le aduce“, spune Roxana Maftei.

Grupul Tei a fost asistat de firma de avocatură Clifford Chance Badea, în timp ce Pavăl Holding a beneficiat de serviciile societaţii de avocatură KPMG Legal-Toncescu şi Asociaţii împreună cu KPMG Advisory şi KPMG Tax.

“Acest parteneriat are la bază o viziune de business comună şi un set  de valori şi principii fundamentale pe care le împartăşim cu grupul Tei. Avem încredere că experienţa noastră de scalare a unui business de retail împreună cu expertiza şi cunoaşterea aprofundată a pieţei farma, de puericultură şi produse de îngrijire personală de către Roxana si Irina (Maftei – n.red.), vor duce povestea Grupului Tei la următorul nivel, pe una dintre cele mai dinamice şi competitive pieţe din România", adaugă Karina Pavăl, fiica lui Dragoş Pavăl.

Lanţul de farmacii Tei a finalizat anul trecut cu afaceri de 872 milioane de lei, în creştere cu 16% faţă de anul anterior, potrivit oficialilor companiei.

Pentru 2022 compania şi-a propus o creştere de 20% a cifrei de afaceri. Farmacia Tei cuprinde cinci magazine în Capitală şi unu în Constanta. Lanţul va continua extinderea şi în acest an, fiind programate noi deschideri în Bucuresti, dar şi în provincie. Şi afacerile Bebe Tei au crescut anul trecut cu 17,8%, până la 444 milioane de lei, potrivit oficialilor companiei.

Cele două părţi nu au făcut publică valoarea tranzacţiei.

În ediţia din 2021 a anuarului Top 100 cele mai valoroase companii din România, compania Farmacia Tei SRL era evaluată la 200 mil. euro, plus 32%.

Evaluarea ia în calcul rezultatele pe 2020, deci între timp valoarea e posibil să fi crescut ţinând cont de rezultatele pe anul trecut. Totodată, nu e inclus aici businessul Bebe Tei.

Dedeman este liderul retailului de bricolaj, cu aproape 60 de magazine şi o cifră de afaceri de 9,1 miliarde de lei în 2020. Fraţii Adrian şi Dragoş Pavăl au construit în jurul Dedeman cel mai puternic grup antreprenorial românesc, dar şi cea mai profitabilă companie mare din regiunea Europei de Sud-Est.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO