Retail&Agrobusiness

Trei cooperative agricole, o asociaţie şi circa 400 de fermieri şi-au unit forţele pentru a trece de la producţie la procesare

Trei cooperative agricole, o asociaţie şi circa 400 de...

Autor: Roana Rotaru

05.03.2018, 13:19 2603

Circa 400 de producători agricoli, trei cooperative şi o asociaţie şi-au unit forţele sub  Uniunea Naţională a Cooperativelor Agricole de Producţie Integrată (UNCAPI), o organizaţie lansată cu scopul de a ajuta cooperativele şi producătorii agricoli să ajungă mai uşor cu produsele lor pe rafturile supermarketurilor, dar şi să treacă de la producţie la procesare.

Din UNCAPI fac parte mai multe cooperative care livrează sub brandul Ţara mea, respectiv cooperativa agricolă Integrată Ţara mea, cooperativa agricola Ţara Mea Vişina Izbiceni şi cooperativa agricolă Ţara mea Carne şi Oua, Asociaţia Mioriţa şi circa 400 de membri persoane fizice, care împreună au afaceri cumulate de circa 40 mil. euro, potrivit reprezentanţilor UNCAPI. 

Cooperativele membre UNCAPI vor pune la dispoziţia fermierilor fabrici de procesare, abatorizare, depozite de colectare a legumelor şi fructelor, fabrici de conservare, şi îi vor ajuta pe producători să ajungă mai uşor cu produsele lor în supermarketuri.

„Lipsa unităţilor de procesare în România a creat de-a lungul timpului mari probleme, în sensul în care agricultorii aruncau producţiile pe câmp pentru că li se strica marfa. Tocmai acesta este şi scopul nostru, să sprijinim fermierii şi să integrăm tot acest lanţ alimentar pentru a folosi producţiile şi diminua pierderile. Cu ajutorul unei unităţi de procesare, legumele româneşti pot fi transformate în conserve, iar fermierul îşi vinde astfel toată marfa” a spus Ştefan Nicolae, secretar general UNCAPI.

Unul dintre principalele obiective ale UNCAPI este eliminarea intermediarilor din comerţul cu produse agroalimentare. În acest sens, UNCAPI vrea să  atragă fonduri europene pentru a dezvolta afacerile româneşti şi să organizeze cursuri de formare profesională pentru a atrage investiţii în vederea capitalizării cooperativelor.

„Intermediarii cresc preţul alimentelor pentru că ei profită de lipsa de organizare a producătorilor agricoli din România, de lipsa de logistică şi de investiţii ale acestora. Aşa se explică, de pildă, de ce un crescător de vaci vinde litrul de lapte cu 2 lei la poarta fermei, iar în magazin litrul de lapte ajunge să coste 5 lei. Noi ne dorim să scurtăm acest lanţ agroalimentar, să diminuăm costurile până la raft şi astfel să promovăm produse româneşti de calitate, la preţuri corecte”, a spus secretarul general UNCAPI.

Memebrii UNCAPI activează în sectorul vegetal, legumicol, creşterea păsărilor şi producţia de ouă, creşterea ovinelor şi caprinelor, procesarea şi producţia de lapte şi a produselor din lapte, precum şi vânzarea produselor agroalimentare.

UNCAPI şi-a propus să înfiinţeze filiale teritoriale în toate judeţele din România şi să fie o prezenţă activă în toate structurile de dialog social la nivelul prefecturilor, Ministerului Agriculturii, Guvernului şi Parlamentului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO