Retail&Agrobusiness

Un miliardar austriac de 42 de ani, care a avut magazinele Kika este investitorul din umbră care a cumpărat celebra clădire Chrysler din New York

Un miliardar austriac de 42 de ani, care a avut...

Autor: Iulian Tenchiu

04.08.2019, 09:00 10334

Un grup de investitori în frunte cu mogulul imobiliar Aby Rosen, a cumpărat celebra clădire Chrysler din centrul Manhattenului. În spatele lui Rosen, este Rene Banko, un dezvoltator imobiliar austriac de 42 de ani, care a deţinut magazinele de mobilă Kika din România, scrie The Wall Street Journal.

Austriacul Rene Banko s-a născut într-o familie burgheză, şi a ales să renunţe la liceu la doar 17 ani pentru ca ulterior să îşi deschidă o companie şi să devină unul dintre cei mai mari jucători din real-estate-ul german.

Rene Benko este foarte cunoscut pentru relaţiile sale din lumea businessului şi relaţiile cu marii politicieni. Succesul său privind achiziţionarea celebrei clădiri Chrysler ar putea fi pus pe baza legăturilor sale cu fostul cancelar austriac Sebastian Kurz.

Mogulul austriac a călătorit anul trecut împreună cu fostul cancelar austriac în Emiratele Arabe Unite, unde a reuşit să stabilească colaborări şi relaţii cu cele mai mari şi puternice firme de investiţii din regiune.

Printre aceste firme uriaşe se număra şi Abu Dhabi Investment Council, care în 2018 era acţionarul majoritar al clădirii Chrysler. Datorită relaţiilor pe care Benko a reuşit să le construiască, el a fost contactat de ADIC(Abu Dhabi Investment Council), atunci când gigantul s-a hotărât să vândă clădirea din inima New Yorkului, pe care austriacul a cumpărat-o cu 150 mil. de dolari.

Înainte de afacerea Chrysler, Banko făcea business în Europa centrală, acolo unde creşterea economică şi ratele scăzute ale dobânzilor au făcut preţurile proprietăţilor comerciale să explodeze.

Rene Benko are o avere netă estimată la 4.9 mld. de dolari, potrivit Forbes.com. Mai mult decât atât, compania sa incasează venituri anuale estimat ela 5.4 mld. de dolari, iar în cadrul acesteia lucrează aproximativ 6.500 de angajaţi, potrivit Owler.com

Compania lui Benko, Signa Holding GmBh controlează proprietăţi evaluate la aproape 9,5 mld. de dolari, potrivit datelor oferite de companie de research Real Capital Analytics, în timp ce Signa a susţine că valoarea proprietăţilor se ridică la aproape 16 mld. de dolari.

Signa Holding îşi are sediul la Innsbruck, Austria, şi a devenit unul dintre cei mai importanţi jucători în domeniul imobiliar german. Signa deţine o mare parte a Galeriei Karstadt Kaufhof, cel mai mare operator de magazine din Germania, iar în iunie compania a decis să cumpere întreaga Galerie. De asemenea compania a cumpărat o participaţie de 24% în două publicaţii austriace, Krone şi Kurier.

Kika este o companie de retail austriacă, care se ocupă cu comercializarea mobilei şi care a fost cumpărată de Signa în 2018. După ce Signa a achiziţionat retailerul austriac de mobilă, a decis să se concentreze pe dezvoltarea business-ului Kika din Austria, motiv pentru care a ales să vândă  în 2019 cele 22 de unităţi deschise de retailerul de mobilă în România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, către XXXLutz, un important retailer austriac de mobilă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO