Retail&Agrobusiness

Unde puteţi degusta vinuri româneşti şi ce crame îşi deschid porţile pentru vizitatori

Unde puteţi degusta vinuri româneşti şi ce crame...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

03.08.2016, 15:25 3074

Numărul cramelor care practică turismul viticol, adică primesc turiştii în vizită pentru a prezenta vinurile, podgoriile şi poveştile din spatele fiecărei etichete a ajuns la 60 în luna august, arată o analiză a CrameRomania.ro şi Revino.ro, două platforme care promovează turismul viticol şi vinul românesc.

În total, în România sunt peste 140 de crame care produc vin îmbuteliat.

“În ultimii ani observăm că din ce în ce mai multe persoane aleg să îşi petreacă timpul liber vizitând crame. Este un tip de turism care poate fi realizat de oricine, dar în momentul de faţă persoanele care călătoresc constant îl apreciază cel mai mult. La nivel de preţ, valoarea medie pentru o vizită la cramă este aproximativ 50 lei/persoană în care sunt incluse 5 vinuri, apă şi mici gustări reci precum pâine, grisine, brânză, mezeluri, fructe proaspete sau uscate”, spune Alina Iancu, fondator ReVino.ro şiCrameRomania.ro.

Chiar dacă ritmul de creştere şi dezvoltare a turismului viticol este unul încet, şansele ca zonele viticole din România să devină o atracţie pentru turişti sunt foarte mari.

Cele mai multe crame adunate în acelaşi loc se află în Muntenia - podgoria Dealu Mare (se desfăşoară pe o lungime de aproximativ 65 de kilometri şi o lăţime între 3 şi 12 kilometri), urmată de Oltenia - podgoria Drăgăşani.

“În zonele unde cramele nu sunt comprimate ca număr, peisajele locale, poveştile din spatele cramelor, dar şi implicarea personalului sunt factori care atrag turiştii care seîntorc de mai multe ori în locurile vizitate şi recomandă mai departe cunoscuţilor experienţele trăite. De exemplu, în Transilvania distanţele dintre crame sunt mari, dar de la o locaţie la alta pot fi vizitate atracţiile zonei, precum satele săseşti, bisericile fortificate sau salina Turda”, a mai spus Alina Iancu.

La nivel de cazare, în funcţie de capacitatea fiecărei crame pot fi cazate de la 2 până la 55 persoane, dar există şi locaţii unde turiştii nu pot rămâne peste noapte. În aceste cazuri, vizitatorii pot alege pensiunile şi hotelurile din apropiere, transportul fiind acordat la cerere de către furnizorii de servicii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO