• Leu / EUR4.7625
  • Leu / GBP5.4024
  • Leu / USD4.2638
Retail&Agrobusiness

Uniunea Naţională a Cooperativelor: Fermerii care depun Declaraţia Unică fiscală până pe 16 iulie befeniciază de facilităţi

Uniunea Naţională a Cooperativelor: Fermerii care depun Declaraţia Unică fiscală până pe 16 iulie befeniciază de facilităţi

Autor: Bianca Ciocotisan

11 iul 2018 104

Uniunea Naţională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal (UNCSV) îndeamnă fermierii să depună Declaraţia Unică până pe 16 iulie, pentru a beneficia de facilitatea fiscală prevăzută în lege, arată un comunicat transmis miercuri de asociaţie.

Potrivit UNCSV, membrii cooperativelor agricole (PF, PFA, II, IF) trebuie să facă următorii paşi:
- depun Declaratia Unică în conformitate cu instrucţiunile de completare furnizate de ANAF şi exemplului furnizat de UNCSV pentru sectorul vegetal, până pe 16 iulie 2018;
- depun declaraţie rectificativă în baza documentelor justificative, încadrându-se în termen conform modificărilor legislative care vor avea loc în perioada următoare (probabil până în martie 2019).

„Membri cooperatori (persoane fizice, persoane fizice autorizate, întreprinderi individuale şi întreprinderi familiale) pot beneficia de facilitatea fiscală prevăzută la art. 76 alin. a^3) din Legea cooperatiei agricole, respectiv scutire de la plata impozitului pe norma de venit aferent activităţii agricole desfăşurată, în măsura în care producţia obţinută este valorificată prin/către cooperativa agricolă şi depun declaraţie rectificativă în termenul ce va fi stabilit”, arată comunicatul.

„Facilitatea fiscală a fost transpusă în Codul Fiscal la art. 107 alin. (9) în sensul reducerii normei de venit, urmând ca metodologia de calcul a reducerii normei de venit să fie stabilită prin intermediul unei Hotărâri de Guvern. În momentul de faţă, la nivelul Ministerului Finanţelor Publice şi Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale se lucrează la textul acestei Hotărâri de Guvern, iar din discuţiile purtate cu reprezentanţii celor două instituţii înţelegem că Hotărârea nu va intra în vigoare în timp util, astfel încat facilitatea fiscală să poată fi operată de dumneavostră în declaraţia unică, până la 16 iulie 2018”, menţionează UNCSV.

UNCSV le atrage atenţia fermierilor că, pentru a beneficia de această facilitate şi în anul 2018, se urmăreşte introducerea în Hotărârea de Guvern a posibilităţii de a depune o declaraţie unică rectificativă în interiorul termenului general de prescripţie prevăzut la art. 110 din Codul de procedură fiscală.

„Mecanismul de reducere a normei de venit ce urmează a fi introdus prin intermediul Hotărârii de Guvern va presupune diminuarea normei de venit cu valoarea producţiei livrate către cooperativa agricolă ce urmează a fi determinată prin înmulţirea cantităţii de produse livrate către cooperativă cu un preţ unitar publicat anual pentru fiecare tip de produs de către Direcţiile Generale Regionale ale Finanţelor Publice”, spune UNCSV.

„De îndată ce vom avea publicată Hotărârea de Guvern vom reveni cu sprijin pentru completarea rectificativei şi exemple concrete în acest sens”, anunţă sursa citată.

UNCSV este persoană juridică de naţionalitate română care reprezintă şi apără interesele cooperativelor agricole din sectorul vegetal în relaţiile cu administraţia publică, autorităţile statului, alte persoane fizice sau juridice, publice ori private, organisme naţionale şi internaţionale şi cu asociaţii internaţionale echivalente, pentru susţinerea şi promovarea principiilor cooperatiste, precum şi de a asigura, prin cooperare, serviciile necesare menite să contribuie la dezvoltarea şi modernizarea mijloacelor şi metodelor de creştere a eficienţei economice a membrilor şi de specializare şi concentrare a activităţii cooperativelor agricole ce activează în România.

Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.7625
Diferență: 0,0378
Ieri: 4.7607
Azi: 4.2638
Diferență: -0,0352
Ieri: 4.2653
Azi: 5.4024
Diferență: -0,6894
Ieri: 5.4399
Azi: 4.2211
Diferență: -0,1325
Ieri: 4.2267