Retail&Agrobusiness

Urmează evenimentul ZF/Banca Transilvania Hello, Iaşi! Cei mai mari zece angajatori din Iaşi au recrutat 1.400 de oameni în 2018

Urmează evenimentul ZF/Banca Transilvania Hello, Iaşi!...

Autor: Mădălina Dediu Panaete

14.06.2019, 00:05 522

♦ Cel mai mare angajator din Iaşi rămâne producătorul de componente auto Delphi, care are peste 2.600 de salariaţi ♦ Doar trei companii fac producţie.

Primii zece cei mai mari angajatori din judeţul Iaşi au avut în 2018 peste 12.100 de salariaţi, în creştere cu mai bine de 1.300 de oameni faţă de anul precedent, arată datele de la Registrul Comerţului.

Cel mai mare angajator din judeţ este şi cea mai mare companie ca cifră de afaceri, şi anume Delphi Diesel Systems România, pro­ducător de componente auto care a ra­portat un număr mediu de 2.662 de salariaţi, cu peste 600 mai mulţi faţă de anul pre­cedent. Majoritatea companiilor prezente în top zece angajatori sunt active în sectorul serviciilor şi doar trei au activitate de producţie. Printre acestea se află pro­ducătorul de medicamente Antibiotice Iaşi, controlat de Ministerul Sănătăţii, şi cel de scaune auto Te-Rox Prod, deţinut de antreprenoarea Doina Cepalis. De altfel, Te-Rox Prod este şi cel mai mare angajator din Iaşi deţinut de antreprenori locali, cu aproape 800 de salariaţi.

Judeţul Iaşi a avut în luna aprilie o rată a şomajului de 2,94%, aproape de media na­ţio­na­lă. Conform celor mai recente date, în Iaşi lucrează peste 150.000 de salariaţi, ju­deţul atrăgând atât investitori din zona de pro­ducţie, cât şi din sectorul IT şi outsour­cing dat fiind faptul că este un important cen­tru universitar. Astfel, şi rata şomajului este mică în com­paraţie cu alte judeţe din Moldova pre­cum Vaslui, Olt sau Teleorman, unde numă­rul investiţiilor a fost redus în ultimul dece­niu. Conform ultimelor date, anual în jur de 40.000 de studenţi se înscriu la licenţă în judeţul Iaşi.

madalina.panaete@zf.ro

 

Ziarul Financiar şi Banca Transilvania vă invită la evenimentul Hello, Iaşi!, care va avea loc pe 18 iunie la Iaşi. În cadrul evenimentului, ZF şi Banca Transilvania aduc la aceeaşi masă antreprenori din Iaşi pentru a găsi împreună soluţii şi idei comune pentru dezvoltarea mediului antreprenorial din oraş.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO