Retail&Agrobusiness

Urmează evenimentul ZF Retail 2019. Comerţul, vioara întâi a economiei. Cum va evolua consumul în acest an? Mai are combustibil pentru a-şi continua galopul?

Autor: Cristina Roşca

25.04.2019, 00:05 147

Consumul privat (cifra de afaceri din co­mer­ţul cu amănuntul) a crescut în 2018 cu 5,4% în serie brută comparativ cu anul an­terior, încetinindu-şi ritmul la jumătate faţă de 2017 şi 2016, când avansul era de două cifre (peste 10%). Această evoluţie pozitivă a ajutat jucătorii din toate sectoarele comer­ţu­lui, de la hipermarketuri la farmacii şi ben­zi­nari, businessurile retailerilor aflându-se ast­fel pe un trend ascendent într-o pe­rioa­dă în care românii au mai mult ape­tit pentru consum şi în care ma­jo­rările salariale i-au determinat să se orienteze către bunuri mai scumpe.

Cum va evolua consumul în acest an? Mai are combustibil pentru a-şi continua galopul?

Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care îşi vor găsi răspuns la o nouă ediţie a confe­rinţei ZF Retail 2019. Comerţul, vioara întâi a econo­mi­ei, conferinţă ce va aduce la aceeaşi masă cei mai importanţi jucători din domeniu.

Jucătorii din cele mai multe sectoare ale comerţului local au spus că ultimii ani s-au făcut remarcaţi în special printr-un fenomen de uptrading (orientare către produse premium, eco sau pur şi simplu mai scumpe), mai de­gra­bă decât printr-o creş­tere puternică a vân­ză­rilor în volum. În ceea ce priveşte anul acesta, executivii şi consul­tan­ţii se arată încre­zători că va exista un nou plus, deşi în ritmul lui 2018 şi nu un avans de două cifre ca în perioada 2016-2017.

În contextul creşterilor de consum, comerţul a fost în ultimii ani vioara întâi a economiei locale. Acelaşi comerţ este şi cea mai puternică „indus­trie“ a României din punctul de vedere al cifrei de afaceri.

Companiile din comerţ au avut afaceri cumulate de peste 500 de miliarde de lei în 2017, adică aproape 38% din totalul businessului local. Ponderea se respectă şi în ceea ce priveşte numărul de entităţi juridice, respectiv numărul de companii care şi-au declarat unul dintre CAEN-urile aferente industriei (45, 46 sau 47), acestea fiind aproape 220.000, la un total de 700.000 de firme la nivelul întregii economii.

În companiile din comerţ lucrează 840.000 de salariaţi la nivelul anului 2017, ultimul an pentru care există date publice.

Mai exact, unu din cinci angajaţi din economie lucrează pentru lanţurile de hipermarketuri şi supermarketuri, pentru benzinari, farmacii sau pentru magazinele de bricolaj şi mobilă, conform calculelor făcute de ZF pe baza datelor oferite de Registrul Comerţului.

 
 

Aflaţi şi alte teme de discuţii şi idei despre PIAŢA de RETAIL accesând platforma www.zf.ro/conferinte

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO