Retail&Agrobusiness

Urmează joi videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Fabricat în România. Aveţi curajul să vă asumaţi proiecte noi!

Ioan Filip, acţionarul majoritar al grupului Taparo

Ioan Filip, acţionarul majoritar al grupului Taparo

Autor: Dana Ciriperu

23.06.2020, 00:05 403

♦ Criza de sănătate care a bulversat economia a scos în evidenţă mai mult ca oricând nevoia de „fabricat în România“, de producţie locală care să poată răspunde rapid cererii interne şi, de ce nu, şi exportului.

Taparo, unul dintre cei mai mari cinci exportatori cu capital privat românesc, este un producător de mobilă puţin cunoscut consumatorilor români, mult mai puţin cunoscut decât IKEA, brandul de mobilă care cumpăra în fiecare lună producţia fabricii de mobilă din Maramureş. 

Un exponent al industriei mobilei, singurul mare sector din economie cu excedent în balanţa comercială (exporturi de peste 2 mld. euro anual), Taparo a devenit în perioada martie-aprilie cel mai vizibil nume din industria românească prin prisma debutului producţiei de măşti la una dintre fabricile grupului.

Inginerul Ioan Filip, acţionarul majoritar al grupului Taparo, a anunţat în aprilie că va construi de la zero o fabrică de textile medicale, investiţie de 20 mil. euro, care ar putea fi finalizată în 8-10 luni. Îndemnul lui sună aşa: „Aveţi curajul să vă asumaţi proiecte noi. Este important să reducem dependenţa de importuri şi să creştem noi sectoare ale industriei“. Ioan Filip va fi prezent joi 25 iunie la videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Fabricat în România. Alături de el, într-un panel dedicat industriei româneşti şi capacităţii rapide de readaptare va fi şi Ştefan Vuza, acţionarul Chimcomplex Borzeşti, al doilea cel mai mare exportator din economie în 2019, cu afaceri de 1,2 mld. lei şi peste 2.000 de angajaţi în industria chimică. Dacă mobila este un sector generator de excedent comercial, chimia înclină balanţa deficitului, dar Ştefan Vuza va vorbi despre cum poate un combinat românesc să răspundă nevoilor actuale ale pieţei şi cum s-ar putea reechilibra industria chimică locală. Chimcomplex, unic producător în România al substanţelor active biocide pe bază de clor şi hipoclorit de sodiu, poate produce pe fiecare dintre cele două platforme industriale de la Râmnicu Vâlcea şi Oneşti 1.000 de tone de biocid pe bază de clor, ce stă la baza dezinfectanţilor şi este recomandat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii în lupta cu coronavirusul. 

Când eticheta „fabricat în România“ îşi va dubla sau chiar tripla aria de acoperire, atunci vom avea mână în mână – produs în România şi consumat în România. Cum ajungem acolo? Încercăm să răspundem la aceasta întrebare joi, 25 iunie, la videoconferinţa ZF Cei mai mari jucători din economie. Fabricat în România.

 

Ştefan Vuza, acţionarul Chimcomplex Borzeşti

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO