ZF Agrobusiness Summit, ediţia 2025, cu tema „Agricultura: de la hrană la business. Care este viitorul fermierului român?“, aduce pe aceeaşi scenă 30 de specialişti - fermieri, procesatori, retaileri, finanţatori şi autorităţi - pentru a analiza tendinţele, provocările şi direcţiile de dezvoltare ale unuia dintre cele mai sensibile sectoare, strategic pentru siguranţa şi securitatea alimentară a României. Acesta va avea loc marţi, pe data de 21 octombrie, la hotelul Sheraton din Bucureşti.
Panel 1
Agricultura: de la hrană la business. Care este stadiul actual al producţiei de alimente în România? Cum putem vorbi mai mult de producţia de alimente decât de produse agricole?
♦ Bilanţul anului agricol
♦ Schimbările climatice şi presiunea pe resursele de apă
♦ Politici agricole româneşti şi europene
♦ Egalizarea subvenţiilor în UE
♦ Deficitul agroalimentar de 5 miliarde de euro
♦ Cum devine România competitivă în piaţa europeană şi globală?
Panel 2
Fermierul de azi: meteorolog, biolog, inginer, IT-ist, comerciant şi antreprenor
♦ Cum se schimbă strategiile de cultură: urmează criza porumbului, cultura etalon a României?
♦ Agricultura regenerativă, pe modelul strămoşilor, e din nou actuală?
♦ Cum atragem şi formăm tineri într-un domeniu tot mai tehnologizat, dar perceput ca „tradiţional“?
♦ Modernizarea şi finanţarea sistemului de irigaţii: cum răspundem nevoii de apă care se dublează în următorii 5 ani?
♦ Ce schimbări sunt pentru furnizorii de inputuri?
Panel 3
Drumul de la materie primă la produs finit: cum poate agricultura României să ajungă în farfurie, nu în vagoane şi pe barje?
♦ Cum arată balanţa comercială cu fructe şi legume? Cum putem reduce dependenţa de import la roşii, ardei, mere şi struguri?
♦ Ce investiţii în depozitare, procesare şi logistică ar aduce valoare adăugată pentru fermieri?
♦ Cum transformăm în atu comercial merele de Voineşti, prunele de Topoloveni, roşiile de Matca şi cartofii de Covasna?
♦ Zootehnia încotro? Criza din sectorul suin şi deficitul de 1 miliard de euro la carne de porc vs. dependenţa de lapte şi brânzeturi
♦ Diferenţele dintre modelul polonez/maghiar şi cel românesc: ce putem învăţa?
Panel 4
Agricultura la scară mică şi mijlocie: poveşti antreprenoriale
♦ Cum creăm şi întărim „clasa de mijloc“ a fermelor în România, care acum este aproape inexistentă?
♦ Fermele de familie sunt mit sau realitate în România?
♦ Cum se pot asocia fermierii mici pentru a deveni „mijlocii“ împreună?
♦ Ce ferme rezistă mai bine la crize (legume, fructe, zootehnice)?
♦ Cum revin tinerii din diaspora sau absolvenţi de agronomie să facă agricultură modernă în satul natal?

Daniel Buda, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală din Parlamentul European, are un rol important în deciziile care se iau la Bruxelles şi care influenţează direct agricultura românească, de la subvenţii şi politici de mediu până la regulile noi care apar pentru producători, procesatori şi retaileri. El este licenţiat în zootehnie şi drept la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cu formare în administraţie publică în SUA (Universitatea din Albany şi Michigan State University) şi este doctor în filosofie.

Adrian-Ionuţ Chesnoiu, directorul general al Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale, are pe mână în prezent fonduri europene de aproape 16 miliarde de euro din Planul Naţional Strategic (PNS) 2021-2027. El este implicat în negocierea viitoarei Politici Agricole Comune (PAC) post-2028, unde România îşi propune să atragă un buget de cel puţin 21,5 miliarde de euro. Chesnoiu este licenţiat în drept şi doctorand în economie agroalimentară şi a mediului, cu specializări în relaţii europene.

Octavian Păltănea, director dezvoltare al Carmistin The Food Company, coordonează proiecte care susţin extinderea şi modernizarea companiei. Este responsabil cu identificarea şi evaluarea oportunităţilor de investiţii, care ontribuie la consolidarea poziţiei ca lider în sectorul agroalimentar din România. Acesta e cel mai mare business din industria cărnii, cu o cifră de afaceri consolidată de 1,8 miliarde de lei în 2024.

Andrei Solomon este director comercial al Expur România, unul dintre cei mai mari producători de ulei şi biodiesel din ţară, parte a grupului francez Avril. Compania are în portofoliu brandul Untdelemn de la Bunica, cel mai vândut ulei comestibil de pe piaţa locală. Expur a raportat anul trecut o cifră de afaceri de 1,8 miliarde de lei şi un profit net de 76 de milioane de lei.

Horia Cardoş, fondator şi CEO al Agroland Group, a dezvoltat businessul pe trei direcţii majore - retail, producţie de alimente şi agribusiness - şi care îşi propune să devină un jucător de referinţă în sectorul agroalimentar, cu o cifră de afaceri de 100 milioane de euro şi o reţea de 300 de magazine în următorii 2-3 ani, cu obiectivul listării pe Piaţa Principală a Bursei de Valori Bucureşti.

Arnaud Charmetant este preşedintele Asociaţiei pentru Agricultură Integrată, Durabil Economică şi Rentabilă (AIDER) şi unul dintre cetăţenii străini care trăiesc în România şi se ocupă de agricultură. El a condus până de curând Vectr Holdings, parte din African Industries Group, controlat de familia indiană Gupta.

Alina Creţu este director executiv al Forumului Agricultorilor şi Procesatorilor Profesionişti din România, o organizaţie formată din producători agricoli şi reprezentanţi ai lanţului profesional agricol din România, înfiinţată în anul 2012, care face parte din Confederaţia Europeană a Producătorilor de porumb. Se ocupă şi de dialogul cu autorităţile de la Bucureşti şi Bruxelles.

Ianco Zifceak este cofondator al Maxagro, care exploatează 20.000 de hectare în judeţul Timiş, din care jumătate sunt cultivate în sistem ecologic, iar o parte sunt irigate şi creşte peste 3.000 de vaci de lapte. Este unul dintre cele mai mari businessuri agricole din vestul ţării, iar grupul are şi investiţii în domeniul construcţiilor.

Marinel Horablaga, directorul Staţiunii de Cercetare Dezvoltare Agricolă de la Lovrin, este doctor în agronomie cu o experienţă de peste 20 de ani în cercetare. La Lovrin, activitatea de cercetare se desfăşoară pe două direcţii principale: cercetare fundamentală şi ameliorare genetică, respectiv dezvoltare tehnologică. Instituţia deţine brevete pentru soiuri elite şi superelite de grâu, porumb, cânepă şi plante furajere.

Monalisa Ungureanu este CEO al Agrii România, companie de peste 1 miliard de lei cifră de afaceri şi peste 400 de angajaţi, parte din grupul irlandez Origin Enterprise. Ea a intrat în agrobusiness, o industrie dominată de bărbaţi, acum mai bine de un deceniu şi a devenit una dintre cele mai puternice voci feminine din acest domeniu.
Agrii România este un producător de îngrăşăminte şi distribuitor de inputuri agricole, un segment care cântăreşte tot mai mult în agrobusiness.

Tomel Petrache, product management manager al KWS Seminţe, parte a grupului german KWS, companie specializată în genetică şi producţia de seminţe pentru cereale şi legume, care pregăteşte noi hibrizi pentru viitor în judeţul Timiş. El are peste 25 de ani de experienţă în agrobusiness, în principal în cercetare.

Bogdan Alexandrescu este directorul Direcţiei Agricole din cadrul CEC Bank, cel mai mare finanţator de stat al sectorului agroalimentar, unde a ajuns la o expunere de circa 7 mld. lei. El a spus recent că finanţarea agricolă din partea băncilor şi a instituţiilor financiare nonbancare a ajuns la un nivel record, de circa 50 mld. lei (10 mld. euro), dar consideră că există potenţial şi mai mare.

Nicolae Şerban este fondator şi CEO, Grup Şerban Holding, care exploatează 15.600 de hectare de culturi de cereale şi oleaginoase, lucrate în trei judeţe - Vaslui, Bacău şi Vrancea, 200 de hectare de cartofi pentru procesare şi 300 de hectare cu cartofi proaspeţi pentru consum. .

Adrian Petcu este fondator al Terraview România, furnizor de sisteme de irigaţii. El s-a format şi a profesat ca bancher, inclusiv în Austria, apoi a lucrat pentru mari companii furnizoare de sisteme de irigaţii. Compania are parteneri globali de top, precum Lindsay Zimmatic din SUA pentru sisteme pivot, Idrofoglia şi Euromachine din Italia pentru tamburi, motopompe şi generatoare.

Carmen Burtea, preşedinte al Comitetului Sectorial de Agricultură, Piscicultură şi Pescuit din România, organizaţie care se ocupă de reprezentarea intereselor profesionale din domeniul agriculturii şi pescuitului şi îşi propune să aducă inovaţia mai aproape de fermierii şi pescarii din România, prin proiecte comune care vizează atât creşterea productivităţii, cât şi o gestionare mai sustenabilă a resurselor naturale.

George Safir este director executiv al Familia Safir, un business de familie ajuns la a patra generaţie, care integrează aproape toate etapele lanţului de producţie a cărnii de pasăre - de la fabricarea nutreţurilor, până la creşterea păsărilor, procesare, distribuţie catre parteneri şi vânzare directă în magazine proprii.

Indra Mihăilă, Corporate Affairs Manager, PepsiCo East Balkans, va participa la conferinţă. Compania procesează cartofi din România pentru producţia locală de chipsuri şi produce, tot pe plan local, băuturi răcoritoare.

Radu Gherman, Ultra Fresh (PFT) Buying Director, Carrefour România, lucrează cu peste 1.500 de producători locali pentru produsele proaspete şi ultraproaspete, atât sub marcă proprie, cât şi branduri româneşti.

Ştefan Bărbulescu este fondatorul Angus Farm, o fermă regenerativă de tip boutique din comuna Valea Mare, judeţul Vâlcea. Ferma deţine 300 de bovine Black Aberdeen Angus de rasă şi pedigree, iar 50% din producţie este exportată către restaurante cu stele Michelin din Europa.

Răzvan Prelipcean este cofondator al Naturleg, companie care cultivă 400 de hectare cu cereale şi 60 de hectare cu legume în comuna Valea Ciorii din judeţul Ialomiţa. El a intrat şi într-o cooperativă şi a accesat fonduri europene pentru dezvoltare, un proiect de 1,7 milioane de euro. De asemenea, mai are un proiect de investiţii pe propria fermă, cu fonduri europene, de 850.000 de euro.