Retail&Agrobusiness

Va stârni coronavirusul un val de naţionalism alimentar?

Va stârni coronavirusul un val de naţionalism alimentar?

Autor: Catalina Apostoiu

01.04.2020, 00:05 887

Mai multe ţări constituie rezerve de alimente pentru populaţiile lor în contextul adâncirii crizei coronavirusului. Restricţiile la exporturi s-ar putea dovedi îndeosebi dureroase pentru ţările mai sărace care supravieţuiesc pe seama importurilor, scrie Deutsche Welle.

În condiţiile în care pandemia de coronavirus continuă să apese puternic asupra comerţului şi ţine în izolare peste 2,5 mi­li­arde de oameni, unii exportatori de cereale, inclusiv Rusia şi Kazahstanul, adoptă o direcţie naţionalistă, res­tric­ţionând sau plănuind să restricţioneze exporturile pentru a asigura stocuri suficiente pentru propriile populaţii.

Restricţiile vin pe fondul achiziţiilor determinate de panică, în urma cărora rafturile magazinelor sunt golite rapid. Situaţia se înregistrează nu din cauza unei oferte deficitare, ci a problemelor de ordin logistic create de măsurile luate pentru limitarea pandemiei.

Experţii se tem că restricţiile la exporturile de grâu şi făină din grâu ar putea duce la creşterea preţurilor unor produse esenţiale, ca pâinea, ceea ce ar avea un impact devastator asupra ţărilor mai sărace din Africa care se bazează pe importurile de alimente. Se ştie că preţurile ridicate la pâine au declanşat proteste şi au provocat instabilitate politică, în special în Africa.

„Din moment ce majoritatea ţărilor sărace sunt importatoare nete de alimente, majorările bruşte de preţuri vor duce în mod inevitabil la creşterea sărăciei şi foametei, pentru că aceste ţări au capacităţi foarte limitate de a reacţiona la deficite şi creşteri de preţuri“, arată Rainer Thiele de la Kiel Institute for the World Economy.

Rainer nu se aşteaptă la un val de naţionalism alimentar la nivelul tuturor exportatorilor majori de cereale.

„Statele membre ale UE cât şi alţi jucători importanţi de pe pieţele mondiale de cereale, cum ar fi Statele Unite, Canada şi Australia îşi vor susţine probabil stocurile.

Totuşi, alţi actori relevanţi ca India, cel mai mare exportator de orez, ar putea urma exemplul Kazahstanului şi Rusiei“, arată Rainer.

Rusia, cel mai mare exportator de grâu din lume, vrea să-şi limiteze exporturile de cereale pentru a-şi proteja stocurile interne. Planul a stârnit îngrijorarea traderilor că Moscova ar putea impune noi restricţii asupra exporturilor.

În Ucraina, un exportator major de cereale şi uleiuri vegetale, guvernul monitorizează exporturile de grâu zilnic şi a anunţat că ar putea lua măsuri dacă va fi necesar.

Serbia a interzis exportul de ulei de floarea soarelui şi alte bunuri ca măsură de precauţie.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO