Retail&Agrobusiness

Vânzările de bunuri de larg consum au crescut cu 8% în S1, dar la o inflaţie de 15%, asta înseamnă că de fapt consumul a scăzut. Românii au cumpărat mai puţin sau mai ieftin

Vânzările de bunuri de larg consum au crescut cu 8% în...

Autor: Cristina Roşca

15.09.2022, 17:08 207

Românii au cheltuit pe bunuri de larg consum (FMCG) în primul semestru din acest an cu 7,7% mai mult decât în aceeaşi perioadă din 2021, însă avansul vine exclusiv pe fondul inflaţiei, arată datele GfK Consumer Panels & Services, un studiu ce analizează comportamentul de consum din 6.000 de gospodării.

Mai exact, la o inflaţie de 15%, dublă faţă de creşterea vânzărilor FMCG, cifrele arată că de fapt românii au cumpărat mai puţine produse sau mai ieftine. Inflaţia a fost prezentă în 9 din 10 categorii FMCG monitorizate, spun analiştii GfK.

„Interesant de subliniat este faptul că fenomenul de downtrading ia amploare: în tot mai multe categorii observăm că shopperii se orientează către produse mai ieftine pentru a-şi ţine cheltuielile gospodăriei sub control, în contextul creşterii preţurilor. Acest fenomen a putut fi observat încă din ultimul trimestru al anului 2021”, explică Diana Scăunaşu, consumer panel director în cadrul GfK România.

În acest context, mărcile private ale retailerilor – atât cele premium, cât şi cele cu preţuri mici – au fost câştigătoare, alături de brandurile din segmentul economic.

Mărcile private au preţuri cu până la 30% mai mici decât brandurile consacrate, aşa că în vremuri de criză ele sunt alese de români. Astăzi, ele au ajuns să aibă 25% din piaţa de bunuri de larg consum.

În ceea ce priveşte brandurile premium consacrate ale producătorilor de bunuri FMCG, acestea au postat un plus de 5% în primul semestru din 2022, avansul fiind de trei ori mai mic decât inflaţia. Asta arată deci o scădere a segmentului.

„Cu toate acestea, încă există premiumizare în anumite categorii, precum cafeau boabe şi cafeau măcinată, iaurt, deserturi pe bază de lapte, pet food (hrană pentru animalele de companie), specialităţi de brânză”, mai spun analiştii GfK.

În condiţiile în care preţul redevine argumentul principal pentru consumatori, după mai mulţi ani în care se vorbea despre uptrading şi premiumizare, discounterii cresc mai rapid decât piaţa, cu 16%, avans susţinut de mărci lor private în proporţie de 70%. Hipermarketurile şi comerţul tradiţional au vânzări cu 4-5% mai mari decât în S1 2021, iar la supermarketuri se observă stagnare. Asta înseamnă că discounterii câştigă cotă de piaţă, pe care o mănâncă de la alte formate.

„În primul semestru al anului, hipermarketurile, discounterii şi magazinele moderne de proximitate au crescut în principal prin atragerea de noi cumpărători şi prin majorarea valorii coşului mediu, creştere ce vine preponderent din inflaţie”, explică Diana Scăunaşu.

 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO