Retail&Agrobusiness

Veşti bune pentru consumatori: Proiectul de lege care ar putea schimba total faţa comerţului

Veşti bune pentru consumatori: Proiectul de lege care ar...

Autor: Alexandru Nanu

07.03.2019, 08:31 8545

În această săptămână a fost a depus la Senat un proiect de lege care prevede modificarea regulilor pentru vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora, conform documentului publicat pe site-ul Senatului.

Propunerea legislative cu numărul B71/2019, depus la Senat pe 5 martie, prin care se vrea oferirea unei noi facilităţi consumatorilor pentru perioada în care produsele aflate în garanţie se află în service pentru a fi reparate ca urmare a unei defecţiuni.

Propunere legislativă pentru completarea art.22 din Legea nr.449/2003 privind vânzarea produselor şi garanţiile asociate acestora prevede introducerea unui nou alineat, în cadrul prezentei lege, care va avea următorul cuprins:

“Pentru produsele de folosinţă îndelungată defectate în termenul de garanţie legală, prentru care unitatea de service a constatat că pot fi reparate, vânzătorul are obligaţia de a pune la dispoziţia consumatorului, în mod gratuit, pre perioada aducerii produsului în stare de utilizare normală, un produs cu caracteristici similare”, conform proiectului depus la Senat.

Iniţiatorul proiectului a menţionat că această măsură are ca scop protejarea consumatorilor faţă de pontenţialele situaţii abuzive ce pot lua naştere în relaţia dintre cumpărător şi vânzător cu “privire la calitatea produselor, la extinderea garanţiei produselor pe perioada în care au fost supuse reparaţiei sau cu privire la înlocuirea produselor care prezintă defecte iremediabile, care nu mai pot fi aduse la starea normală de funcţionare”, conform expunerii de motive care însoţeşte proiectul.

Proiectul de lege a fost depus la Senat, primă cameră sesizată, decizională fiind Camera Deputaţilor. Pentru a intra în vigoare prezentul proiect de act normativ, acesta trebuie adoptat de Parlament, promulgat de către preşedinte şi publicat în Monitorul Oficial.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO